torstai 28. maaliskuuta 2013

400:n Haasteen lähtölaukaus




Tervetuloa mukaan matkalle mahdolliseen! Olen 33-vuotias kahden pienen pojan kuntourheileva isä. Urheilutaustaa on pääasiassa voimaharjoittelusta juoksuun ja pyöräilyyn. Minulla ei ole kilpaurheilutaustaa, vaan olen harjoitellut säännöllisesti ja tavoitteellisesti viimeiset 15 vuotta painottaen lajeja, jotka ovat kulloinkin kiinnostaneet. Viime vuosina tavoitteeni ovat keskittyneet enemmän kestävyyteen ja tavaksi on tullut suunnitella edellisenä vuonna seuraavan kesän kuntoprojektia.

Viime kesänä juoksin ensimmäisen maratonini, mutta olisi harhaanjohtavaa väittää lähteväni tulevaan haasteeseen yhden maratonin kokemuksella. Olin kuitenkin ennen maratonia juossut 50 kilometriä maantiellä alle viiteen tuntiin ja pyöräillyt useita ultramatkoja pitkin Suomea vuodesta 2008 lähtien. Kovin suoritukseni tähän saakka on ollut 610 km:n matka pyöräillen Vantaalta Ouluun, jonka polkaisin elokuussa 2010 alle 27 tunnissa. Siitä lisää myöhemmin.

Suunnitellessani tulevan kesän haastetta asetin suorituksen aikahaarukaksi yli vuorokauden, mutta alle 30h, sen tulee olla fyysisesti vaativampi kuin mikään aikaisempi suoritukseni ja siihen pitää sisältyä melontaosuus. 400:n Haastetta suunnitellessani minulla oli melontakokemusta vasta muutama tunti. Kovan tavoitteen taka-ajatuksena oli oppia samalla uusi laji.


400:n Haasteen suoritus

Päätinkin koostaa suorituksen kolmesta osasta, joista jokainen olisi lajissaan ultramatka. Pyöräillen 300 km alle 12 tunnin on ensimmäinen osuus pitkin Uuttamaata. Starttaan iltapäivällä, jotta pääsen melomaan valoisan aikaan. Elokuun alussa Etelä-Suomessa aurinko valaisee klo 5 alkaen. Saavun aamulla järven rantaan Karjalohjalla, josta tankkauksen jälkeen suuntaan kajakilla Lohjanjärvelle. Lohjan ohitse melottuani pidän tauon Kisakallion urheiluopiston rannassa. Tauolta matka jatkuu Hiidenveden yli Vihdin kirkonkylälle, jossa sijaitsee melontaosuuden maali. Melontaosuus on noin 55 km pitkä ja sen aikatavoite on 11 tuntia. Vaihdon päälle rannasta on juosten matkaa noin 50 km kotiimme Vantaan Pähkinärinteeseen. Juoksuosuuden tavoiteaika on kuusi tuntia ja kaverini on lupautunut huoltajaksi pyöräilemällä matkan mukanani. Juoksu sopii tällaisen äärimmäisen rajojen koettelun viimeiseksi lajiksi hyvin, koska se on etenemismuodoista kaikkein rankin. Tavoiteaika kokonaissuoritukselle tulee siis olemaan alle 30h. Juoma- ja ruokahuolto hoituu pitkälti juomarepulla, jota täydennän huoltoasemilla pyöräilyosuudella ja muutoin vaihtopaikoilla. Huoltojoukkoina toimivat muutama kaverini.

Miksi? voisi joku kysyä, kun joku lähtee haastamaan itsensä ja todella koettelemaan rajojaan. Pitkän matkan triathlon-kisojakin järjestetään, mutta tykkään kehitellä itselleni ne kovimmat haasteet. Matka suoritukseen suunnitteluineen ja harjoitteluineen on olennainen osa koko elämystä. Tavoitteet pitävät treenaamisen mielekkäänä. Triathlonia kokeilen varmasti joskus tulevaisuudessa. Elämysurheilu kuvannee tällaista elämäntapaa aika hyvin. Sellainen kokonaisvaltainen saavuttamisen, onnistumisen ja itsensä voittamisen tunne, jonka esim. Ouluun polkiessani perillä koin, on vaikeaa saavuttaa missään muualla. Uskon, että ensi elokuussa kotia kohti väsyneenä, jo vuorokauden liikkuneena juoksu on todennäköisestä kivusta huolimatta paikoin meditatiivista, kun jalat hakkaavat tasaisesti asfalttiin. Tällainen on myös itselleni sitä urheilua puhtaimmillaan ja parhaimmillaan: omien rajojen koettelua. Pitkissä suorituksissa henkinen kantti on koko jutun ydin: kroppa jaksaa tasan niin pitkään kuin pää käskee.

  
Harjoittelu

Aloitin progressiivisen harjoittelun projektiani varten vuoden alusta. Tein myös ensi kertaa 30-viikkoisen viikkotason suunnitelman treeniohjelmasta omien kokemusten ja lukemani treenikirjallisuuden pohjalta. Tällä hetkellä on menossa treeniviikko 13. Viimeisimmät treeniviikkoni ovat olleet n. 12-tuntisia. Tulen projektin edetessä panostamaan erityisesti lihashuoltoon (venyttely, hieronta, kylmähoito jne.) ja vammojen ennaltaehkäisyyn, jotta harjoittelun progressiivisuus voi toteutua suunnitellusti. Perhekään ei jää pahasti paitsioon, koska osan pyöräily- ja juoksutreeneistä voin tehdä poika/pojat urheilukärryn kyydissä.

 400:n Haaste tulee eittämättä olemaan elämäni kovin suoritus. Mukavaa on ollut huomata suunnitelmasta kavereilleni kerrottuani, että heistä jokainen on pitänyt sitä täysin tehtävänäni. ”Eniten suorituksessa tarvitaan päätä ja sitähän sulla on, joten varmasti onnistut.”


Varainkeruu ja yhteistyökumppanit

Otin yhteyttä ja pidimme helmikuussa palaverin Uusi Lastensairaala 2017:n tukiyhdistyksen varainkeruusta vastaavan Tuula Collianderin kanssa ja sovimme yhteistyöstä. 400:n Haasteen keräystavoite on 10 000 euroa elokuun loppuun mennessä. Haastamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä lahjoittamaan tukiyhdistyksen keräystilille FI 93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola). Keräyksen kehittymistä voimme säännöllisesti seurata viitenumerolla 201 70402

Uuden lastensairaalan tukiyhdistyksen järjestämän keräyksen tavoitteena on saada uusi lastensairaala rakennetuksi ennen kuin Suomi täyttää 100 vuotta. Kohde on minulle mitä motivoivin. Uusi Lastensairaala 2017:stä lisätietoja: http://uusilastensairaala2017.fi/info ja https://www.facebook.com/uusilastensairaala2017
Käy tykkäämässä!












400:n Haaste sai mukaansa tärkeitä tukijoita, jotka ovat varmistuneet kevään mittaan. Mukava oli huomata, että kaikki, jotka halusin mukaan, myös lähtivät mielellään tukemaan projektissani. Bike Planetin pyörähuolto takaa sen, että pyöräni on luotettavassa ja liukkaassa kunnossa. Alan parhaiksi kokemillani kotimaisen Gutzyn urheiluravinteilla suorituskykyni pysyy yllä pitkissäkin harjoituksissa ja palautuminen helpottuu. Kisakallion urheiluopiston tarjoamilla testeillä saan luotettavaa tietoa kehittymisestäni kohti elämäni haastetta. Welhonpesän melontakalustolla pääsen kehittymään uudessa lajissa ja saan osaamisen lisäksi käyttööni kaikki harjoittelussa ja suorituksessa tarvitsemani välineet, mikä helpottaa perheen ja treenaamisen yhdistämistä. Kiitokset kaikille tukijoilleni!


400:n Haaste muualla

Projektin suunnittelussa ja toteutuksessa apunani on osaava kaverini.  400:n Haastetta voi seurata blogin lisäksi 400:n Haasteen fb-sivulla. Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @400nhaaste ja @Haaste_mies. 



 Tulevia tapahtumia

Projektin etenemisestä kerrotaan myös valokuvin ja videoitakin on tarkoitus ajoittain laittaa. Blogissa on tarkoitus käydä projektia syvemmin läpi, vetää treeniviikkoa yhteen ja kertoa omista kokemuksista ja näkemyksistä harjoittelusta, ravinnosta jne. Vastailen blogissa myös kysymyksiin, mikäli sellaisia mieleenne tulee.

400:n Haasteen logo julkistetaan parin viikon sisällä. Samalla kerromme, kuinka paljon varoja lahjoitustilille on siihen mennessä kertynyt. Pysy kanavalla!




-Haaste-mies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti