torstai 16. toukokuuta 2013

Tankkailua Turkua kohti


En ole vielä juossut tälle viikolle ja pyöräilytkin ovat olleet työmatkoja. Eilen venytin paluumatkan kehän kautta kolmeen varttiin, jotta ehdin juuri ruokailun kautta taloyhtiön hallituksen kokoukseen. Yleensä pidempää suoritusta ennen olen käynyt salilla pumppailemassa tankkauspäivänä eli kaksi päivää ennen suoritusta. Koska tulevan treenin pohjilla on hyvä olla rasitusta, en tällä kertaa jättänyt montaa toistoa varastoon. Intensiteetti oli sen verran korkealla, että kolmen vartin treenin lopulla nautin kerran juotuja Gutzyja jo toiseen kertaan. Ehdin kodin kautta hierontaan, jossa vaivattiin parin viikon tauon jälkeen selkä, niska, hartiat ja pohkeet, joiden yläosissa oli jumia. Samoin melonnassa vähän jumiutuneet epäkkäät lähtivät vertymään.

Perinteisesti tankkailen hiilaria pidempään suoritukseen mm. mustikkakeitolla, jolla peittelen Weetabixeja syvään lautaseen. Nestettä on juotava paljon, koska glykogeeni sitoo imeytyessään nestettä ja varastoituu lihaksiin ja maksaan. Nautin perusruoan lisäksi esim. erilaisia tuoremehuja, joista saa 9-11 grammaa hiilaria desistä. Joskus olen päivän aikana yrittänyt tunkea kaiken päälle vielä ison pussin tai pari mahdollisimman hiilaripitoista karkkia, mutta nyt jätin sen väliin. Olen sitten ainakin motivoitunut nauttimaan patukoita suorituksen aikana. Karkkihan sopii tankkaukseen hyvin, koska niissä on yli 90 % hiilaria eli 400 g pussissa melkein saman verran ihmiskoneen ensisijaista polttoainetta. Pelkkää sokeria on kuitenkin huono syödä vatsan toiminnankin kannalta, joten jotain pidempään pilkkoutuvaa on hyvä nauttia. Olen joskus kaiken ruoan ja juoman päälle juonut pari palautumisjuomaa, joissa on voinut olla esim. 1:2 proteiinien suhde hiilareihin. Joskus tankatessa on alkanut särkeä päätä, mikä voi olla merkki liian vähäisestä nesteen nauttimisesta. Osan nesteestä voi ottaa myös juomalla samaa urheilujuomaa, kuin tulevaan suoritukseen varattu, mutta pelkkä vesi on hyvä huuhtelunkin kannalta. Virtsan on oltava vaaleaa, jotta voi päätellä nestettä nautitun tarpeeksi. Varsinainen tankkauspäivä on kahta päivää ennen, jotta suoli pääsee palautumaan normaalitilaan. Suoritusta edeltävänä päivänä juon hyvin ja syön melko normaalisti, kuitenkin siten, että kalorit ovat ainakin vähän kulutukseen nähden plussalla.

Eilen Foreca.fi:n säätiedotukset enteilivät sateista matkasäätä lauantaille ja välillä oli mahdollista jäädä matkalla kastumatta. Nyt näyttää siltä, että mitä myöhemmin aamupäivästä lähden liikkeelle, sitä vähemmän tulee vettä. Suomen peli alkaa Tukholmassa klo 14, joten missaan ensimmäisen erän, vaikka lähtisin klo 8. Jotain hyvää sentään: tuulet ovat koko matkan 4-5 m/s idästä eli kunnon myötätuuli tiedossa. Etelärannikon tyypillisin tuuli lienee lounaasta eli pyöräilysuuntaan nähden sivuvastainen, mutta tämä poikkeus ei haittaa kyllä yhtään. Uusilla kisakiekoilla pidän varmana, että olen Turun keskustassa alle kuudessa tunnissa. 30 km/h:n keskinopeudella 161 km taittuu noin 5.30 tunnissa. Pidän Salon ABC:llä ainoan pidemmän tauon, kun 3-litrainen juomareppu on täytettävä. Matkan aikaiseen nesteytykseen ja ravinnon nauttimiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta suorituskykyä on perillä vielä reilusti jäljellä juoksua varten. Ts. reisissä ei saa olla ikävyyksiä ennakoivaa kiristelyä, vaan Gutzya on nautittava enemmän kuin tavallisesti. Yleensä kohteen lähestyessä juominen alkaa vähentyä, mutta nyt on luvattu vajaat 20 astetta, joten pidän huolen, että nestettä kuluu noin litra tunnissa.

Märistä ajokeleistä joutuu välillä nauttimaan, kun päivä on ennalta päätetty. Maantien laidasta nousee varsinkin etulokarittoman naamaan kaikkea öljynsekaista yms. kuraa. Tämä maski on helpompi pestä naamasta, kun on aamulla käyttänyt kasvovoidetta. Itse käytän jotain Rainbow´n perusvoidetta kuivuutta ehkäisemään. Tämä kikka toimii myös sääriään ajamattomilla miehillä.

Turun reissussa on monta puolta ja harjoitus on hieno etappi projektissa. Pääsemme pitkästä aikaa vaimon kanssa reissuun kaksistaan, kun pojat saatiin hoitoon. Aika harvassa ovat olleet kaksistaan vietetyt vuorokaudet poikien syntymän jälkeen. Treenin jälkeen paikkoja voi kivistellä, joten sunnuntaille sovittu tunteja vievä tatuointi on myös jotain, jota odotan mielenkiinnolla. Vielä, kun neula surisee kyljen pituudelta, kipu voi olla aika herkässä. Jääpä hieno muisto tästäkin projektista ja paranteluaikaa on melkein koko seuraava viikko. Lasse on vanha koulukaverini ja lähti myös mukaan lahjoittajaksi. Mies on todella osaava graafisen alan taitaja.  Studio sijaitsee Turun keskustassa ja Golden Eye Tattoon sivuille pääsee tästä:http://goldeneyetattoo.com/. Lassella on lisäksi omat kotisivut, jotka löytyvät täältä. 
  
Viime lauantainen ensimmäinen pitkä melonta Nuuksion Pitkäjärvellä jätti mieleen hyvän olon. Rannasta melomaan lähtöä tehdessäni kännykkä putosi pohjaan liivejä päälle repiessä. Olin kuitenkin päivittänyt kännykän tulevia haasteita ajatellen, joten Samsungin halvalla saatu vanhempi Xcover ei ollut kastumisesta moksiskaan. Meloin vielä aika raakileella tekniikalla pari tuntia aika vaivatta 7,4 km/h:n keskinopeudella. Jos jatkossa pidän viikonloppuisin tekemäni pisimmät melontalenkit noin 3-4 tunnissa, lenkkien pituudet tulevat olemaan helposti noin 20-30 kilometriä, mikä tuo tavoitetta ajatellen suoritukseen hyvää rutiinia. Vielä, kun tekniikka kehittyy ja kajakki vaihtuu liukkaampaan, on selvää, että pitkän matkan keskinopeus tulee nousemaan selvästi. Viikon toisen melontaharjoituksen pidän noin tunnissa ja keskityn silloin vaihdellen vetoihin, palautteluun tai tekniikkaan ja vesien lämmetessä on harjoiteltava myös pelastautumista. Oittaan melontakurssilla viime elokuussa reskutusta harjoiteltiin kerran pareittain, mutta soolona kajakin tyhjentämisestä ja takaisin kapuamisesta ei vielä ole kokemusta. Amazonin kirjatilauksen pitäisi ehtiä jopa tällä viikolla perille, joten pääsen sieltäkin perehtymään lisää eri tekniikoihin. 

Kävin melomassa myös ennen tiistain peliä ja ehdinkin reilussa tunnissa meloa Bodomin ympäri. Sitä on muuten aika motivoitunut näillä lämpötiloilla pysymään pystyssä, kun vasta- ja sivuaallot nousevat kajakin kannelle 5 m/s tuulessa. Hyvä lyhyt lenkki, jolla pystyin tyynemmällä hetkellä testaamaan tekniikkaakin.

Mainitsin aiemmin, kuinka vaimon matka Porvooseen keskeytyi äitienpäivänä. Vaihtovaatteet ja se tärkein eli palkkari jäivät saapumatta, joten oli improvisoitava käsillä olleista elintarvikkeista. Join 7 dl rasvatonta maitoa, johon ripottelin teelusikallisen ruokasuolaa ja join näiden päälle noin litran vettä. Tuosta määrästä sain ehkä 25g proteiinia ja 35g hiilaria, joten palautuminen pääsi ihan kelvosti alkuun.


Palkkarin hätäkorvike


GoPro2 saapui postissa tiistaina, joten huomenna ehtii vielä tutustua härveliin.  Ajatus oli taltioida matka Turkuun, joten saapa nähdä, mitä siitä sadekelissä tulee. No, vielä ehtii sää seljetä.



Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti huhtikuun alussa, että rahaa on tilille kertynyt jo 1,95 miljoonaa euroa. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Tavoittelemastamme keräyssummasta on kasassa jo yli 10 %. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
400:n Haasteen logo paljastetaan huomenna! Myös lyhyt treenivideo on tekeillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti