tiistai 7. toukokuuta 2013

Flunssaa, Pirkkaa ja Amazonia

Kolmannentoista blogauksen sopinee aloittaa sairaskertomuksella. Flunssa nousi kuumeetta viime torstaina ja paheni viikonlopun aikana. Pojilla räkätauti oli kuumeella ohi parissa päivässä, mutta meillä vanhuksilla se vie näköjään melkein viikon. Ja eihän tämä hyvältä tunnu. Ei ole myöskään ensimmäinen kerta, kun katselen ikkunan takaa alkukesän ensimmäisiä T-paitakelejä. Nakertaa rotan lailla, mutta ei auta kuin malttaa. Perjantaina katkaisin tipattomuuden sekoittelemalla reippaasti Strohia hunajateehen. Olen joskus kokenut sekoituksen auttavan flunssaan, mutta nyt ainakin puolet kului pelkkään vitutukseen.

Flunssa sotkee kaksi nousujohteista viikkoa ennen Turkuun päättyvää periodin viimeistä ja raskainta viikkoa. Suunnitelluista määristä jäädään, mutta ei tämä mikään este ole ensi viikon onnistumiselle. Projektin sairastelut voisivat silti jäädä minun puolestani tähän. Viime viikon treenitunnit jäivät 4,2:een ja tällä viikolla voi olla kova tavoite kerätä kymmentä tuntia. Näillä näkymin pääsen treenaamaan vasta kelien muututtua viileämmiksi ja sateisiksi, mutta eipä kuule haittaa.


Tulevia treenejä

Ensi viikon lauantaina pyöräilen siis suunnitellusti Turkuun ja juoksen noin 15 km:n lenkin väsytetyin jaloin. Suunnittelin jo tarkemmin kesäkuun progressiota, jonne tulee viikoittaisen pidemmän melonnan tuntimäärien nousu ja ainakin yksi yli 200 km:n pyöräily. Toinen taitaa olla heinäkuussa Poriin päättyvä 230 km:n polkaisu. Ensimmäisen kaksisatasen suunnittelin kulkevan tulevaa pyöräilyosuutta Mäntsälän ja Riihimäen kautta Loppiin, josta tulen suorinta tietä Nurmijärven läpi kotiin. Pisimmäksi juoksutreeniksi olen  suunnitellut mäkisessä maastossa Bodomin ympäri kulkevan 30 km:n kierroksen, jonka juoksen jo kesäkuun alkupuolella. Jos jalat pysyvät kunnossa, voin tehdä vastaavan pitkän juoksun(3 h) vielä heinäkuun alussa. Olen alkanut venytellä pohkeita ja lonkankoukistajia ennen lenkkiä ja huomannut lenkinjälkeisten jumien vähentyvän. Pieni juttu, jota ei ole jostain syystä tullut aiemmin tehtyä. Viikko, jona juoksen 30 km tiistaina, päättyy perjantaina 106 km:n pyöräilyyn Kiskoon. Vuokrasimme mökin, jossa on tarkoitus panostaa viikonlopun aikana melontaan uusilla vesillä, saunoa, uida ja rentoutua perheellä. No, ehkä käyn myös juoksemassa vähän.

Pisimmät juoksumäärät olen jättänyt suunnitelmassa neljään viikkotuntiin, joten en tule ennen suoritusta keräämään yhtenäkään viikkona yhtä paljoa lajitreeniä, mitä suoritukseen sisältyy. Tämä johtuu pääosin siitä, että eri liikkumismuotojen painotukset pysyvät melko samanlaisina joka viikko. Esim. pitkä melonta kuuluu jokaiseen viikkoon ja pyöräilyä tulee joka viikko noin 4-9 tuntia.





Kesäkuun 14.–15. päivä on Pirkan yöpyöräily, jonne osallistun kahden kaverini kanssa. Yöpyöräily on hienoa fiilistelyä moottoriliikenteen vähäisyyden vuoksi ja samalla pääsee seuraamaan alkukesän öistä luontoa Pirkanmaalla. Treeninä lenkki toimii hyvänä pitkänä lenkkinä, koska mitään junaa verenmaku suussa ei olla lähdössä Näsijärven ympäri vetämään. Muroleessa on Yöpirkan ainoa taukopaikka maukkaine keittoineen, mustikkamehuineen ja rusinoineen, eikä tauolta ollut viimeksikään mikään kiire pois. Suoritusaika tullee olemaan alle 5 tuntia. Pirkan pyöräilyn toimisto huomioi hienosti 400:nHaasteen osallistumisen.


Treenikirjatilaus

Pistin lopulta eilen kirjatilauksen vetämään Amazonista. Olin katsellut jo alkuvuodesta valmiiksi sopivia kiinnostavia kirjoja. Taitaa pari viikkoa mennä, että pääsen lukemaan. Alla tilauslista lyhyine kuvauksineen.



Paddle Your Own Kayak: An Illustrated Guide to the Art of Kayaking

Iso ja monipuolinen kirja, jossa vaikuttaisi olevan mukana kaikki tarpeellinen lajinomaista voimaharjoittelua lukuun ottamatta. Runsaasti kuvia, joten tekniikat lienee helppo omaksua. Aiempaa melontakirjallisuutta ei vielä ollut, joten jo oli aikakin.



The Triathlete's Training Bible

Ilmeisesti eniten myyty Joe Frielin kirjoittama alan perusteos. Ensimmäinen ostamani lajikirja oli Training Plans for Multisport Athletes.



Periodization-5th Edition: Theory and Methodology of Training

Periodisoinnin kummisedän, Tudor Bompan tiiliskivi. Huomioi niin voima-, nopeus- kuin kestävyysharjoittelun. Valmennuksellinen ote, joten melko teoreettista tekstiä.





The Mental Edge

Psyykkisen valmennuksen kirja, jossa paljon anekdootteja huippu-urheilijoiden suorituksista ja mentaaliharjoituksia lukijan tehtäväksi. Mielenkiintoista päästä tutustumaan ja ammentamaan omiinkin treeneihin. Tämä sai tuoreempia kirjoja enemmän suosituksia siihen suuntaan, joka minua kiinnostaa.




Advanced Sports Nutrition-2nd Edition

Kaverilta lainassa tällä hetkellä ja aivan loistava ravinto- ja nesteytystietopaketti ihan kaikkeen urheiluun. Viittaa lukuisiin eri tutkimuksiin, mutta ei ole pelkästään tieteellinen.  Mielenkiintoisia faktoja mm. triathlonistien kuivumisen yleisyydestä kisoissa. Huolimattomuudella hukataan 4-8% suorituskyvystä, millä on suuri merkitys niin mentaaliseen suoriutumiseen kuin loppuaikaankin. Oma Gutzyn lipittely pidemmissä treeneissä on kirjan peruja. Juominen on aloitettava heti ja janon tunne on jo merkki nestevajauksesta, jota ei voi enää suorituksen aikana korjata. Kirjoitan tästä lisää, kun käsittelen nesteytystä.




Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti huhtikuun alussa, että rahaa on tilille kertynyt jo 1,95 miljoonaa euroa. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Tavoittelemastamme keräyssummasta on kasassa jo yli 10 %. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat 
Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
400:n Haasteen logo on tulossa. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä. Pysykää kanavalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti