keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kuntoilijan luottokamat 2

Projektiviikon 24 pisimmän juoksun aika tuli tänään aamupäivästä. Perjantaina lähdemme Pirkan yöpyöräilyyn, joten jalat ehtinevät palautua riittävästi. Pääsin starttaamaan lenkille vasta kymmenen jälkeen ja iltavuoro töissä toi oman paineensa pitää vauhtia suunnitellulla reitillä. Aika vaivatta pysyi vauhti 11 km/h:ssa. Mukaan otin reppuun pari litraa Gutzya ja pari geeliä. Vesisade alkoi 8 km:n jälkeen ja yltyi välillä niin viileäksi, että oli nostettava sykettä lämpimänä pysyäkseen. Asuna oli Orcan hihaton triathlonasu, kompressiolahkeet ja juoksupaita. Jaloissa Karhun puoli numeroa peruslenkkaria isommat kengät, mikä piti rakkulat varpaanpäistä. Matkaa kertyi 24,32 km ja aikaa meni 2.12h. Puolimaratonin kohdalla aikaa oli mennyt 1.58. Keskisyke pysyi mukavasti 146:ssa.

Otin aamulla pitkästä aikaa leposykkeenkin, joka oli 41. Ensi viikolla palautellaan, joten yritän ottaa vertailuluvut parina aamuna. Mitään pahempia kremppoja ei lenkistä aiheutunut. Tavallisesti kivuton oikea lonkankoukistaja alkoi taas juostessa jäykistellä, mutta polvet tuntuivat lenkin päätteeksi paremmilta kuin lähtiessä. Perspektiiviä tuli taas siitä faktasta, että suorituksen juoksuosuus on yli kaksi kertaa tähän mennessä juostun pisimmän matkan verran. Aion juosta ainakin kerran 30 km ja näillä näkymin heti palautumisviikon jälkeen. Sen mukaan, mitä kroppa sanoo, toistan sen vielä heinäkuun alussa. Sitä pidemmät juoksut olisivat jo liian traumaattisia, eikä niiden hyödyt olisi sen arvoisia.

Kävin maanantaina hierojalla. Jalat oli yllättävästikin rennot. Viikonlopun melonnasta uudella kajakilla oli selkä ottanut itseensä ja lapojen seutu ja hartiat olivat melko jumissa. Kaikkiaan tilanne on todella hyvä, kaiken kertyneen rasituksen jälkeen.


Listasin kuntoiluun liittyviä välineitä ja asioita, jotka olen vuosien aikana havainnut hyviksi, hyödyllisiksi ja osan jopa välttämättömiksi. Lista on satunnaisjärjestyksessä. Listan ensimmäisen osan julkaisin viime viikolla ja koska lisääkin on tullut mieleen, laitan kolmannen osan ensi viikolla.

 



Urheilusukat. Sillä on todellakin väliä, mitä sijoitat jalkasi ja juoksu-, pyöräily- tai vaelluskenkäsi väliin. Jalanmyötäiset sukat tarkoituksenmukaisesta materiaalista tekevät liikkumisesta nautittavampaa. Parikymppiä hyvistä juoksusukista on pieni panostus toista sataa maksaneiden juoksukenkien rinnalla ja ne ehkäisevät hiertymiä ja pitävät jalat märkänäkin lämpiminä.



Aurinko-/urheilulasit vahvuuksilla. En ole koskaan säätänyt piilolinssien kanssa, joista vaimo kärsi hiekkapölyn lentäessä silmiin maastopyörällä tehdyillä retkillämme. Luottomerkkini on Oakley, joka on tarjonnut jo vuosia kunnollisia keveitä laseja, joissa on kaarevat linssit ja häikäistyminen on hyvin ehkäisty. Must hankinta varsinkin pyöräilijälle. Nykyinen malli Half Jacket XLJ, linssit VR28 Black Iridium. Ehdottomasti hintansa väärti(300-400€).





Asicsin painitossut. Maksoivat aikoinaan 500 markkaa. Kevyet ja mukavat salikengät, jotka olleet käytössä yli 11 vuotta ja ehkä ohittaneet elinkaarensa puolivälin. Näillä on nostettu useampi miljoona kiloa rautaa.




Tempur-sänky. Koska palautuakin täytyy. Painottomuus patjalla tuntuu mukavalta ja ehkäisee mm. sairaalapotilailla makuuhaavoilta. Olen herännyt hankinnan jälkeen joka aamu paremmalla selällä kuin nukkumaan mennessäni. Esim. viime viikonloppuna mökillä rasituksen päälle vaahtomuovipatjalla nukutut yöt tuntuivat selässä ja kotiin oli mukava palata. Selkää sairastelleena ja tavoitteellisesti urheilevana palautumiseen ja hyvinvointiin on valmis panostamaan. Sänky maksoi hankintahetkellä automme silloisen arvon verran. Ihminen kuitenkin viettää ajastaan lähes kolmanneksen sängyssä ja unen laadulla on merkitystä. Siksi Tempur. Tempurilla nukkumista on tutkittu myös urheilijoilla ja katkeamaton uni on yksi unen laatuun vaikuttava tekijä. Testatuiden mielestä olo oli levänneempi Tempurilta herätessä.  "Kilpauimareiden kokemuksia Tempur-patjan ja -tyynynkäytöstä" –tutkimus. 




Urheilujuoma on ehdoton lisäravinne pitkissä suorituksissa. Pelkän veden nauttiminen voi pahimmillaan olla hengenvaarallista. Oma valintani on kokeilujen kautta Gutzy ja syyt olen aiemminkin listannut. Kerrataan nyt kuitenkin. Imeytyy hyvin, makua jaksaa nauttia pitkään, sisältää hitaasti hajoavaa hiilaria nimeltä isomaltuloosi(ei aiheuta sokeripiikkiä) ja sitruunanmakuinen juoma sisältää pienen määrän kofeiinia, josta on tutkitusti hyötyä pitkissä suorituksissa.



 Magnesium. Salitreenissä otteen pitäminen on turvallisuustekijä ja vapaista painoista on saatava pitävä ote. Salit, joissa magnesiumin hieromisen käsiin katsotaan olevan sotkemista, voivat jatkossakin keskittyä reiden lähentäjäkoneisiin ja odotella niitä tuloksia. Palanen magnesiumia kulkee siististi mukana 0,5 litran pakasterasiassa.



Treenipäiväkirja. Auttaa suunnittelemaan ja rytmittämään tavoitteellista harjoittelua. Ennätykset jäävät yleensä mieleen, mutta on mahdotonta muistaa, millaisilla painoilla tai nopeuksilla on joskus treenannut. Voi toimia myös motivaation lähteenä sykemittarin tavoin: treeniä ei halua jättää välistä.





Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Viime viikolla varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Selvitämme keräyksemme tilannetta ja tiedotan siitä lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:

Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa alle 2kk. 400:n Haasteen logo paljastetaan kohta. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti