torstai 27. kesäkuuta 2013

Kolmenkympin kuuma kiepaus

Viime viikko meni palautellessa. Leposyke oli molemmilla mittauskerroilla 41. Viikolle kertyi eritasoiseksi kuntoiluksi luettavaa liikkumista vajaat kahdeksan tuntia, joista kolme tuli juhannuksen retken patikoinnista. Tein yhden vajaan tunnin juoksulenkin, pyöräilin työmatkoja 1,5 tuntia, tein kaksi puolen tunnin salitreeniä ja meloin kerran reippaan tunnin. Juhannusretkestä jäi hyvä fiilis. Olemme suunnitelleet heinäkuun lopun kevyemmälle viikolle jo seuraavaa retkeä erääseen kansallispuistoon.

Eilen sattui olemaan kesän kuumin päivä, mutta koska lauantaina on tiedossa Poriin pyöräily, oli viikon pitkä lenkki juostava, jotta ehtisin edes kohtuullisesti palautua. Tein työmatkat pyörällä ja söin välipalaa kotona ja lepäilin hetken. Oikeaa takareittä juili hieman ja ajattelin sen alkavan kiristellä juoksun aikana. Otin reppuun 3 litraa Gutzya ja varalta puoli litraa vettä, neljä geeliä ja pari energiapatukkaa. Jalat tuntuivat vähän aroilta alkumatkasta, mutta tottuivat sitten. 30 km:n juoksu oli suunnitelmissani pisin valmistava harjoitus ja olin suunnitellut sen kesäkuun puolella tehtäväksi, jotta jalat ehtisivät palautua. Seurasin vauhtia Garminista ja aloitin 10,6 km/h keskinopeudella, jonka annoin lenkin edetessä tippua hieman.

Aloitin geelien nauttimisen 5 km kohdalla ja jatkoin noin 6-7 km välein. Join tasaisesti parin kilometrin välein ja patukan söin 12 km jälkeen. Bodomin järven kiertävä tie on mäkinen ja mutkainen, joten kiipeämistä riitti. Ylämäissä keskityin hyvään ja tehokkaaseen juoksuryhtiin ja käsien käyttämiseen, jolloin kierrosnopeus pysyi hyvänä. Oikea takareisi ei enää tuntunut ikävältä 7 km jälkeen. Saavuin kehä 3:n viereiselle pyörätielle ajassa 1.45 h. Henkisesti tuntui hyvältä juosta lenkin viimeiset 11 kilometriä tulevan suorituksen reittiä pitkin. Tuolloin tosin alla tulee olemaan yli vuorokausi urheilua ja juoksuakin melkein 40 km. Lenkin päättäminen tulevaa reittiä toimii eräänlaisena sisäänajona, jossa tie mäkineen, mutkineen ja roudan raiskaamine railoineen tulee tutuksi ja tiedän, missä kohdin olen menossa milloinkin.


Oikea lonkankoukistaja ja polvi alkoivat kipuilla matkan edetessä selvästi vasenta enemmän. Kokeilin Helsingin Triathlonistien talvisella luennolla kuulemaani kikkaa, jota olen joskus itsekin käyttänyt aikaisemmin. Oloaan voi parantaa mm. ajattelemalla positiivisia asioita tai huijata kehoa hymyilemällä ja se alkaa erittää mielihyvähormoneja (dopamiinia ja mitä näitä oli), jotka hillitsevät kivun tuntemuksia. Pyrin pitämään hymyn rentona ja välttelemään sen kääntymistä irvistykseksi. Saattoi aiheuttaa ihmettelyä vastaantulijoissa, mutta se toimi. Mietin myös, millaista kipu oli asteikolla 1-10, jossa 10 olisi sietämätöntä kipua, joka pakottaisi lopettamaan. En päässyt kuin ehkä seiskaan. Ikävää se oli, muttei liian häiritsevää, eikä se pahentunut, joten juoksin tasaisesti rullaten.  Asioita voi aina suhteuttaa: ajatella, onko koskaan kokenut niin ikävää kipua aiemmin ja voiko silti jatkaa, jos on aivan pakko. Näitä pyörittelin kehän varrella kilometreillä 20-26. Lopussa kodin ja maalin lähestyessä vauhti nousi kuin varkain ja juoksin useamman kilometrin 5.45 min tienoille, kun pari hitainta oli mennyt sekunnin sisään yli kuuden minuutin. Kodin lähellä kiersin pienen lisämutkan, jotta sain sen aiotun 30 km rikki. Vastassa pihalla oli pojat ja vaimo. 30,2 km meni aikaan 2.56 h eli parin minuutin tarkkuudella siihen, mitä olin ajatellut keskinopeudeksi. Keskimääräinen kilometrivauhti oli 5.50 min, 10,3 km/h. Keskisyke oli matalahkoista tehoista huolimatta 154, joka johtui todennäköisesti raskaasta kelistä ja päivän muusta rasituksesta. Nousumetrejä kertyi 458, joten siltäkin osin treeni oli hyvä tulevaa juoksua ajatellen. Jos jotain olisin lenkillä voinut tehdä paremmin oli nesteytys. Juomasäiliön pohjalle jäi muutama desi Gutzya ja se vesipullokin jäi korkkaamatta.




Jalat olivat perillä jo vähän jäykät, mutta fiilis oli hyvä. Projektin tässä vaiheessa hyvä tasavauhtinen juoksu, joka sattui olemaan kolmanneksi pisimpäni koskaan. Tässä alkaa mies olla hyvässä iskussa niin fyysisesti kuin henkisestikin tulevaan koitokseen. Laitoin illalla kylmää oikeaan polveen ja otin Ibumaxin. Laskeskelin, että suunniteltu pyöräily Poriin starttaa alle 60 tunnin päästä. Nämä kolme kovempaa viikkoa ovat se tarvittava viimeinen silaus, jotta kuntoa ja kovuutta löytyy taatusti riittävästi elokuun alussa. Ehdin vielä hyvin palautua ja herkistellä muutaman viikon ennen suoritusta, joka on siis viikolla 32. Tässä alkaa olla jo vähän malttamaton mieli, mikä on hyvä asia.

Lupasin viime viikolla, että tällä viikolla on kerrottavaa. Odotan ensi viikkoa, jonne sovin juoksulenkin erään seuraamani ja arvostamani urheilijan kanssa. Kirjoittelen asiasta ensi torstaina lisää.



Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Viime viikolla varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Selvitämme keräyksemme tilannetta ja tiedotan siitä lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa kuutisen viikkoa. 400:n Haasteen logo suattaapi valamistua. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti