keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kuntoilijan luottokamat

Viime viikosta jäi todella hyvät fiilikset. Treenit onnistuivat suunnitellusti ja vielä hienossa säässä. Viikon hyvää fiilistä siivitti viime tiistaina vaimon tuntemat tulokkaamme ensipotkut. Alle viisi kuukautta ja olemme viisihenkinen perhe.

Juoksin eilen suunnitellusti viikon pitkän lenkin. Idean tiistaille sijoitettuun pitkään lenkkiin otin Gale Bernhardtin Training Plans for Multisport Athletes-kirjasta. On hyvin perusteltua juosta pitkä lenkki jo tiistaina, koska maanantaina on ollut voimaharjoittelu ja lauantaina pitkä pyörälenkki ja viikonlopulla muutakin rasitusta. Jalkojen kuormitus pysyy tasaisena, mikä vähentää vammoille altistumista. Polveni olivat kyllä vielä vähän kipuilevat, mutta alkukilometreillä luotin vain siihen, että kun rauhallisesti aloitan, kroppa tottuu matkan myötä menoon, kuten aina ennenkin. Seurailin kilometrivauhtia, joka pysyi 5.25 ja 5.48 välissä. Ilma oli mitä parhain, kun päivän kuumuus oli jo ohitettu ja pieni tuulen vire vilvoitti. Juoksin Lähderannan ja Lippajärven ohi ja Pihlajarinteen läpi Kehä III:n varteen, josta jatkoin tulevan suorituksen reittiä kotia kohti. Kylmät väreet levisivät, kun laskeskelin, että alle kymmenen viikon päästä samalla kohdalla takanani on jo maraton ja olen jo toista vuorokautta liikkeellä. Mukaani olin ottanut litran pullollisen Gutzya juomavyöhön, joka riitti juuri sopivasti. Vauhti tuntui mukavalta ja havahduin huomaamaan, että 16. kilometri kulki nopeiten. Alkoi vanhan kone lämmetä. Pienen lisälenkin jälkeen kotipihaan jo kangistellen tullessa täyttyi 20,2 km aikaan 1.52. Keskisyke oli tavoitteen mukainen maltillinen 146, joten voinen katsoa olevani kunnossa elokuuta ajatellen. Treenin jälkeen oli mukava todeta, että ilman hälyttäviä kehon merkkejä olin suorittanut projektin pisimmän pyöräilyn, melonnan ja juoksun neljän päivän aikana. Pidin jäätä polvissa illalla ja otin Ibumaxin, jota olen tänäänkin syönyt muutaman kappaleen päivän mittaan. Ja nyt siihen listaan.


Päätin listata kuntoiluun liittyviä välineitä ja asioita, jotka olen vuosien aikana havainnut hyviksi, hyödyllisiksi ja osan jopa välttämättömiksi. Lista on satunnaisjärjestyksessä. Listan toisen osan julkaisen myöhemmin.



Buff. Hengittävää materiaalia, joka taipuu moneen käyttöön kaulurista päähineeksi lämpimistä koleisiin keleihin. Ehkäisee helteellä hien valumista silmille ja lujittaa pyöräilykypärän päähän. Olen kuullut, että Buff olisi jollakin toiminut retkellä jopa suodatinpussin korvikkeena.




Salomon Raid Revo 20 -juoksu-/seikkailureppu. Taistelutoverini kaikissa merkittävissä suorituksissani. Juomasäiliön saa selkätaskuun, omassa käytössä ollut vuosia 3-litrainen säiliö, joka riittää hyvin esim. 100 km pyöräilyyn. Sivutaskussa pysyy juostessa hyvin juomapullo, joten kapasiteetti riittää pidempiin multisport-suorituksiin ja vaikka ultrajuoksuun. Pyöräillessä lisäneste menee tietenkin pullotelineeseen. Reppu hylkii jonkin verran vettäkin ja vetoketjut ovat kestäneet hienosti kaikki täyteen pakkaamiset. Lantiovyössä molemmilla sivuilla on vetoketjulliset taskut, joihin olen sijoittanut urheilugeelejä, kännykän, välipalakeksejä ja energia- ja proteiinipatukoita. Banaani menee vaikka sivutaskuun. Vyötä, olkahihnoja ja rintaremmiä säätämällä repun saa lajista ja mukana kulkevan tavaran määrästä riippumatta asennettua sopivaan asentoon ja siten, ettei se heilu häiritsevästi.



Camelbakin juomasäiliö. Juomalaitteen suuosan lukitus ja muotoilu ovat omaa luokkaansa. Aiempi kokemus edullisemmasta hyvästä merkistä, mutta Camelbak on joka euron arvoinen. Pitkissä suorituksissa nesteytys on avainasemassa, joten laatuun kannattaa panostaa. Kaksi litran juomapulloa rungossa riittää hyvin lyhemmille lenkeille, mutta niillä ei ajeta yli 100 km kuntoajoa. Koulukuntaeroja löytyy maantie- ja maastopyöräilijöiden välillä ja juomareppu kuuluu kuulemma vain jälkimmäisten käyttöön. Omasta puolestani pelkkiin pulloihin nojaava puritaani kramppailkoon rauhassa.


Dexalin juomavyö. Lyhyemmille juoksulenkeille, joilla kuitenkin on hyvä olla juomaa mukana(~12-20 km). Tukevaan lämpöeristettyyn pullokoteloon mahtuu litrankin juomapullo ja vetoketjulliseen taskuun menee vaikka geeli ja avaimet. Pieni tarrallinen tasku on esim. kännykkää varten. Juomavyön hihna on tarpeeksi leveä jakaen painoa lantiolle.


Pyöritystekniikka

Lukkopolkimet ja pyöräilykengät. Nostaa pyöräilyn tasolle, jolla liikkumisesta tulee tehokkaampaa ja nautittavampaa, kun koko raaja on käytössä. Polkemisesta tule pyöritystä. Joidenkin tutkimusten mukaan lukot lisäävät pyöritystehoa jopa 30 %, mikä ei ole ihan vähän. Lukkokenkien käyttöä karsastetaan liikaa, vaikka niihin tottuu nopeasti. Klossien kireyttä voi säätää, joten kenkä irtoaa polkimesta pienelläkin kantapään liikkeellä.




Palautumisjuoma. Käynnistää palautumisen vaivattomasti ja on helppo ottaa mukaan kaikkialle. Veden nauttiminen treenin jälkeen ja kiinteä ruoka 30-60 min päästä palkkarista maksimoi palautumiseni, voin paremmin ja olen valmiimpi seuraaviin treeneihin.


 
Garmin Forerunner 910 XT

Sykemittari/rannetietokone. Harjoittelun tulee tapahtua eri tehoilla, jotta kunto voi kehittyä. Tuoreessa Tour De Helsingin esitteessä ammattilaispyöräilijä Kimmo Kananen sanoi osuvasti, että moni pyöräilijä tekee vk-lenkkinsä nopeudella 30 km/h, eikä vauhti tipu siitä myöskään pk-lenkeillä. Aivan liian usein näkee jo aloittelevan juoksijan ilmeistä ja kehonkielestä menevän aivan liian kovaa, mikä altistaa rasitusvammoille ja harrastuksen nopealle lopulle. Kestävyysharjoittelussa valtaosan harjoittelusta pitäisi tapahtua ns. mukavuusalueella eli esim. juttelemaan kyeten. Omiin tuntemuksiinsa voi vasta harjaantuneempi kuntoilija/urheilija luottaa. Moni jaksaisi esim. maratonilla jakaa vauhtinsa paremmin sykemittarin avulla. Osaan jo arvioida melko tarkasti kulloisenkin sykkeeni, mutta rannetietokone mittaa myös treenin kokonaisrasituksen tasoa, nousumetrejä, matkaa, vauhtia jne. Se tarjoaa mitattavia faktoja ja reaaliaikaista tietoa. Suoritukset ovat keskenään vertailtavissa ja faktat kertovat lahjomatonta kieltään kehittymisestä. Hintaansa(70-400€) nähdenkin sykemittarin/rannetietokoneen tarjoamat hyödyt ovat panostuksen arvoiset kaiken tasoisille kuntoilijoille. Sykemittari voi toimia myös motivaation lähteenä.




Venyttely. Valmistaa kehoa tulevaan harjoitukseen, treenin jälkeen edistää palautumista ja lisää liikkuvuutta. Suosittelen aloittamaan jo ennen loukkaantumisia. Omat penikkaongelmat ovat jääneet, kun jaksoin aloittaa juoksulenkkiä edeltävät lyhyet pohkeiden venytykset. Olen kokenut venyttelyn myös edistävän palautumista, vaikka on uutisoitu tutkimuksista, joiden mukaan venyttely ei vähennä harjoittelusta aiheutunutta lihaskipua. En venyttelekään lihaskipua vähentääkseni, vaan rasituksesta supistuneen lihaksen venyttämiseksi takaisin lepopituuteen normaalitilaan ja valmiimmaksi seuraavaan treeniin. Kireät lihakset voivat myös vetää niveliä ja esim. selkärankaa huonoon asentoon. 





Chariot Carriersin Cougar 2 -urheilukärry. Kärry maksaa uutena eri setteineen yli tonnin, mutta jos hintaa vertaa esim. keskimääräisen lapsiperheen auton arvoon, tonnilla ei oli kovin suurta vaikutusta auton ominaisuuksiin. Jälleenmyyntiarvoltaan hyvään kärryyn sijoitettu raha helpottaa perheen arkiliikkumista, ja mikä nautittavinta, mahdollistaa perheen ja urheilun yhdistämisen parhaalla tavalla. Kärryyn mahtuu kahden lapsen lisäksi esim. kauppakassillinen tavaraa ja säädettävän jousituksen ansiosta pienet kanttikivet ja teiden epätasaisuudet eivät juuri tärähtele matkustajien selkärangoissa. Kärryä voi vetää pyörällä, työntää juosten tai käydä vaikka kaupassa vaihtaen pienemmät kääntyvät renkaat alle. Kärryyn saa myös vetoaisan patikointia ja sukset hiihtoa varten. Lapselle, joka ei vielä istu, voi asentaa tukevan riippukeinun. Lapset ovat tukevasti kiinni vöissä, nauttivat tasaisesta kyydistä ja yleensä nukahtavat lenkin aikana. Lapset, mikä ihana tekosyy liikkua!


Tuuliliivi, irtohihat- ja lahkeet. Käteviä riisua päivän ja kropan lämmetessä pois ja mahtuvat vaikka pyöräilypaidan takataskuihin. Liivin kaulukset suojaavat kaulaa ja tärkeimpiä sisäelimiä kylmältä viimalta.


Juoksu- ja pyöräilytrikoot. Aivan sama, mitä mieltä näistä on, mutta ovat tarkoituksessaan toimivat. Vähentävät hiertymiä ja ehkäisevät turhaa lahkeen lepattelua ja suhinaa. Eivät alppihiihtäjätkään laske pilkkihaalarissa. Mukavat jalassa.




Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Tänään varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Selvitämme keräyksemme tilannetta ja tiedotan siitä lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
400:n Haasteen logo paljastetaan kohta. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti