perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kuntoilijan luottokamat osa 3

Päivällä oli hieno ilma, joten melominen oli taas nautiskelua. Lähdin Nuuksion Pitkäjärvelle tekemään pitkää treeniä, enkä vielä lähtiessä ollut ihan varma, meloisinko pisimmän matkani koskaan. Etelä/lounaistuulta oli muutama metri ja järvellä on suojaisiakin paikkoja. Meloin järven päästä päähän kahteen kertaan kääntyen jälkimmäisellä kierroksella aikaisemmin, jotta sain kolme tuntia treeniä ja ehdin hakemaan pojat hoidosta. Matkaa kertyi 8,2 km/h keskarilla 24 km, joka on siis kilometrin enemmän kuin Hirsjärvellä muutama viikko sitten. Tuolloin selkä oikutteli jälkeenpäin, mutta nyt keho on tottunut ja osaltaan siihen on auttanut istuintyyny, jossa on geelipehmuste. Tonni meni kaloreita ja nyt tankkaillaan kevyesti hieronnan päälle. Aamulla startti joskus kahdeksan jälken kohti Poria. Voi olla, että polvet kipuilevat matkalla, joten täytyy varata kylmää mukaan. Tulee olemaan pisin pyöräilyni pariin vuoteen.


Kuntoilijan luottokamat osa 3      
                      
Listasin kuntoiluun liittyviä välineitä ja asioita, jotka olen vuosien aikana havainnut hyviksi, hyödyllisiksi ja osan jopa välttämättömiksi. Lista on satunnaisjärjestyksessä. Listan kaksi aiempaa osaa julkaisin pari viikkoa sitten.



Rehband-polvilämmittimet. Voimailijoiden ja yleisurheilijoiden suosima laatumerkki. Mahdollistavat kyykkäämiseni, lämmittävät ja tukevat niveliä. Omassa käytössä paksummasta neopreenista tehdyt. Olleet käytössä vuodesta 2003, eikä juuri merkkejä kulumisesta.


Vetoremmit. Mahdollistava raskaammat vetoliikkeet voimaharjoittelussa ilman käsivarsien liiallista aktivoitumista. Ts. selkäliikkeet tehtävissä helpommin selällä hauiksen sijaan. Käytän nykyään satunnaisesti ja vain raskaimmissa vetoliikkeissä.



Kompressiolahkeet ja sukat. Olen näistäkin kirjoittanut aiemmin. Pitkillä matkoilla kokenut hyödyllisiksi. Tukevat pohkeita ja vähentävät väsymistä. Kompressiosukkia, ns. palautumissukkia, käytän rankempien suoritusten päälle pitämään turvotusta poissa.


Kona Jake The Snake 2008

Cyclocrossari. Ymmärrettävistä syistä suosio on viime vuosina kasvanut. Pyörä, jossa on monta pyörää samassa ja jolla voi ajaa helposti kaikilla päällysteillä, poluillakin. Ajoin vaikeuksitta multisport-kisan kuntosarjan läpi ja kuulin, että kisasarjassa joku oli tullut cyclolla laskettelurinteen alas. Ehkei paras DH-kone, mutta taipuu moneen.  Joihinkin cyclocrossareihin saa kiinteät laukkutelineet ja lokarit, jolloin ne sopivat hyvin retkikäyttöön. Osassa on mukana levyjarrut ja osa on maantiemäisempiä. Olen tehnyt omastani vielä monipuolisemman ja kätevämmän käyttää hankkimalla toisetkin kiekot. Toisissa kiekoissa pidän pistosuojattuja arkirenkaita ja toisissa 23mm maantiesliksejä. Moni karsastaa käyriä sarvia, mutta ranteita ja ilmanvastusta ajatellen se on monipuolisin ja käytännöllisin ohjaustanko. Suuremmilla nopeuksilla pyöräillessä suurin osa energiasta menee ilmanvastuksen voittamiseen, joten matalampi ajoasento on perusteltu ja mukavampi esim. yli 25 km/h vauhdeissa. Käyräsarvilla on mukava ajella rennosti yläotteelta kädet lepuuttajilla ja muitakin otevaihtoehtoja on monia. Cyclon lisäjarrukahvat ovat kätevät nopeisiin jarrutuksiin niin asutussa ympäristössä kuin poluillakin. Hybridejä on vuosia myyty monipuoliseen ajoon, mutta aika harva koskaan ajaa niin metsässä, että etujousto olisi perusteltu hankinta. Halpa joustokeppi päinvastoin on raskas mäkiä kiivetessä, varsinkin, jos sitä ei saa lukittua. Hybridit hiiteen, cyclocross on The Yleispyörä!


Sheikkeri. Luottokaveri jo vuosia. Palautumisjuoman sekoittamiseen ja säilytykseen valmistettu muovinen pullo. Kuljettaa mukanaan pelkät jauhot, valmiin palkkarin tai esim. evääksi tehdyn rahkajuoman. Kierrekorkillinen versio aiheuttaa ravistettaessa vähemmän yllätyksiä.

Pyöräilykengänsuojat. Pitävät huonoilla keleillä kylmän poissa. Tuulenpitävät, jotkin mallit vedenpitäviä. Saa eri paksuisia ja esim. talvikäyttöön omansa. Lukkokenkäillessä suuri mukavuustekijä. Näiden avulla kaikki säät ovat pyöräilysäitä.



Matkapyöränpumppu mittarilla. Aina mukana pidemmissä reissuissa ja on pelastanut parit kerrat rengasrikon yllätettyä. Sormituntumalla on mahdotonta tietää tarkkaa painetta ja mieluiten pidän ne lähellä suosituksia. Olen omallani kerran pumpannut 7,5 bariin, johon saa jo tehdä töitä. Hyvän matkapumpun saa parilla kympillä ja se käy kaikkiin venttiileihin. Kätevä myös lastenpyöriin, koska mahtuu jalkapumppua paremmin pinnojen väliin.


Urheiluhieronta. Jos on listalle päässyt venyttely, niin täytyy hierontakin huomioida. Olennainen osa palautumista ja lihashuoltoani. Venyttelyllä ei pääse pahimpiin jumeihin ja itsehieronnalla esim. selkä on ongelmallinen alue. Urheiluhieronnan ei tarvitse aina olla kipurajoilla paikkojen avaamista, vaan välillä voi ottaa rennompaa hierontaa esim. valmistauduttaessa kovempaan suoritukseen.


Kylmähoito. Ensimmäisiä apukeinoja ärtyneisiin ja kipuileviin niveliin, 10-15 minuuttia kerrallaan. Kylmän edut ovat selvät. http://www.hoitonetti.fi/hoidot/kylm%C3%A4hoidot/ Kylmägeelipakkausta on vaivatonta pitää vaikka TV:tä katsellessa, kun sen voi kiristää vyöllä esim. ärtyneen polven ympärille. Kaksi pakkausta riittää jatkuvaan käyttöön, jolloin toinen ehtii hyvin jäähtyä seuraavaan hoitokertaan. Kylmähoitopuikon voi tehdä jäädyttämällä pahvisen kertakäyttömukin, jonka pohja leikataan irti ja kylmää annostellaan hieromalla puikon päätä kipukohtiin. Paljaalle iholle tehtynä on oltava varovainen paleltumisvaaran vuoksi.


Pyöränhuoltoteline. Helpottaa pyörän pesua ja huoltoa, kun ne voi tehdä seisten. Samoin vaihteiden säädöt jne. saa tehtyä pyörä oikein päin. Ei välttämätön, mutta helpottaa pakollisia askareita.





Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Viime viikolla varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Selvitämme keräyksemme tilannetta ja tiedotan siitä lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme huhtikuussa, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa kuutisen viikkoa. 400:n Haasteen logo paljastetaan kohta. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti