sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Lastenklinikka ja projektiviikko 17


 Juttelin viime viikolla työkaverini kanssa ja puhetta tuli kesän projektistani. Hänen lapsensa sairasteli vakavasti vuosia sitten, joten hänellä on omakohtaisia kokemuksia Lastenklinikan arjesta. Huone, jossa neljää lasta hoidettiin, oli vähän suurempi kuin normaali makuuhuone. Lapset näkivat ja kuulivat viereisen potilaan hoitotoimenpiteet. Tilanne oli tukala myös lasten vanhemmille, jotka joutuivat liikkumaan huoneessa kylki edellä. On aivan uskomatonta, että tämän päivän Suomessa lapsille parasta erikoissairaanhoitoa tarjoavan laitoksen tilanne on tätä tasoa. Perjantain Hesarissa oli juttua lastensairaalan evakkotilanteesta. Lastenklinikan infektio-osasto siirtyy toukokuussa sisäilmaongelmien vuoksi Naistenklinikalle, jossa tilaa on vapautunut remontin myötä, joka valmistuu 2015. Naistenklinikalta taas on remontin alta siirretty synnytysosastoja ympäri pääkaupunkiseutua. Infektio-osaston henkilökunta oli alkanut oirehtia voimakkaasti, joten tilat oli nopeasti tyhjennettävä. Infektio-osasto on jo kolmas yksikkö, joka joutuu muuttamaan Lastenklinikalta lähiaikoina.

Huhtikuu päättyy pian ja monella palkka maksetaan kuun viimeinen päivä. Toivon, että porukalla riittää tahtoa äänestää lompakollaan hyvän asian puolesta. 


Projektiviikko 17

Olin suunnitellut projektiviikolle 17 yhteensä 15,5 tuntia treeniä. Aloitin viime sunnuntaina taas kreatiinin nauttimisen muutaman viikon tauon jälkeen. Annostukseni on noin 5g/vrk, jonka otan palautumisjuomassa tai lepopäivänä vedellä alas. Treeniä kertyi seuraavasti: juoksua 2 h, pyöräilyä 7.20 h, salitreeniä 3 h, sisäsoutua 2.15 h ja tänään melonnasta 0.30 h. Kaikkiaan siis yli 15 tuntia tehokasta kuntoilua. Maanantai oli lepopäivä johtuen pitkälti vaivasta oikeassa päkiässä, joka putsattiin lääkärissä.

Russian twist

Tiistaina pääsin taas pyörällä töihin ja päivän päätteeksi salille. Tein jalka-vatsatreenin, jossa uutena liikkeenä aloin viime viikolla tehdä ns. Russian twistiä levypainolla. Liikkeellä saa todella tiukan tuntuman vatsoihin ja kiertäen tehtynä on hyvä voimaharjoittelumuoto melontaa ajatellen. Eräs entinen kiekonheittäjä näytti kyseisen liikkeen, jonka aloitin maltilla 10 kilon levypainolla. Soudin salin päälle tunnin ennen pyöräilyä kotiin. Pääsin rullailemaan huolletun pyörän ensimmäiset kilometrit ja kyllä maittoi! Shimanon ”avokela” siritti ja renkaat liukuivat ääneti.

Keskiviikkona soudin työpäivän päätteeksi 45 minuuttia. Illalla vaimon saavuttua salilta kävin pyörällä kiertämässä Bodomin ja matkaa kertyi 33,2 km, johon aikaa meni 1.15 h keskisykkeellä 154. Pyöräilyn päälle venyttelin jalat läpi.

Torstai oli töistä vapaata ja noudin aamupäivällä kajakin Welhonpesästä. Päädyimme polyeteenistä valmistettuun Perceptioniin, joka oli tarran perusteella ollut Åre Extreme Challengessa käytössä. Haalimme loputkin tarvittavat varusteet kasaan ja vein siis kajakin vanhempieni autotalliin säilytykseen. Kajakin nouto oli tärkeä välietappi projektissa. Pian pääsisin viimein harjoittelemaan eniten kehitystä vaativaa osasuoritusta varten. Pyöräilin iltapäivällä salille yläkroppatreeniin. Pojat hoidosta noudettuani venyttelin kotona, kunnes oli lähdettävä hierontaan. Pohkeissa ja epäkkäissä oli vähän jumia, mutta reisilihakset olivat irtonaiset. Illalla menimme perheellä saunaan, joten päivä oli lihashuollollisestikin hyvä.

Perjantaina vein pojat hoitoon ja auton huoltoon, josta juoksin kotiin reippaat 4 kilometriä. Söin aamupalan ja lepuuttelin lehteä lukien tunnin verran, kunnes oli lähdettävä kauden ensimmäiselle pitkälle pyörälenkille. Reitin suunnittelin senkin perusteella, että halusin nähdä tulevan vaihtopaikan Vihdissä ja ajaa läpi juoksuosuuden reitin. Hitto, mitä mäkiä oli pikkutiellä jonossa! Taidan juosta kesällä paljon Petikon kuntorataa ympäri, jotta jalat tottuvat kiipeämiseen ja myös laskeutumiseen. Voi olla, että kramppeja ei tarvitse paljoa houkutella, mikäli nesteytystä on yhtään elokuun suorituksessa laiminlyönyt. Perjantain pyörälenkki oli paitsi pituuden, myös nousumetrien puolesta rasittava. Olin pyöräillyt aiemmat lenkit loivemmassa maastossa ja tämä kesti kaksi kertaa pidempään, joten tuntemukset eivät tulleet lauantaina yllätyksenä. Pojan mukaan näytin lauantain aamupalapöydässä väsyneeltä. Alkaa varmaan ikä painaa, kun jalka tuollaisen jälkeen jäykistyy.

Vaan eipä jäykistynyt niin paljoa, etten olisi voinut lauantaina toteuttaa viikon kolmatta salitreeniä, joka oli sattumoisin jalka-vatsa. Salille menin levon vuoksi ja järjestelysyistä tällä kertaa autolla. Ihan suurimpia sarjapainoja en viitsinyt käyttää, mutta mukavan väsyneen poltteen tunsin syvissä 15 toiston kyykyissä ja suorin jaloin maastavedoissa. Soudin vielä puoli tuntia päälle, mikä sujui kevyen tuntuisesti.




Tänään oli tarkoitus kerätä yhdistelmätreenillä ja melonnalla viikon loput tunnit täyteen. Lähdinkin aamupalan laskeuduttua nuoremman pojan kanssa pyörälenkille. Hyvää vääntöä sai taas Askiston mäessä reidet tuta, kun kevein välityskin on huollon jälkeen vähän aiempaa raskaampi. 15,8 kilometrin lenkkiin meni 154 keskisykkeellä 43 minuuttia ja oli aika vaihtaa lenkkarit jalkaan ja isompi pojista kyytiin pidemmälle juoksulenkille. Kiersimme Pitkäjärven ja matkaa kertyi 16,6 km aikaan 1.34. Koko treenin keskisyke oli 153 ja kaloreita Garminin mukaan kului 1460. Puin treeniin pitkästä aikaa kompressiolahkeet, joista olen kokenut saavani hyötyä pidemmissä suorituksissa. Lahkeet ehkäisevät lihaksen tärähtelyä ja siten hidastavat väsymistä. Juoksin maratoninkin lahkeissa ja pidemmillä pyöräreissuilla pohkeisiin yleensä hiipivät krampin ensitunteet ovat jääneet pois.


Oittaalla 280413


Olin aikonut meloa jossain lähijoessa, mutta nyt on tulva-aika ja virta voi olla voimakaskin, joten päädyimme perheellä Oittaalle katsomaan, josko edes rannassa olisi tilaa kääntyä ja hakea tuntumaa uuteen kajakkiin. Lasten kanssa viihtyminen on myös uimarannalla helpompaa kuin jonkin savisen pellon laidalla. Kajakki ei ollut liian kiikkerä ja tuntui säätöjen jälkeen sopivalta. Kovin pitkiä vetoja en päässyt jäätilanteen vuoksi tekemään ja tuulikin painoi purkkia jäätä kohti. Muutamien spurttien jälkeen ranteissa ei ollut mitään ikäviä tuntemuksia ja henkisesti kajakin kastaminen oli hyvä juttu. Meloskelua kertyi vain puoli tuntia tällä ensimmäisellä kerralla. Nyt vaan järvet auki, jotta pääsen keräämään tunteja. Sitä odotellessa pitää opiskella melontatekniikkaa Youtubesta. Saa vinkatakin, jos joku tietää hyvän lähteen.

Treeniviikko sujui kuten olin suunnitellut, joten siitä tuli suurin viikko tähän projektiin. Montaa yli 15 tunnin viikkoa en ole projektiin suunnitellut, joten progressiota ajatellen tuntuu hyvältä, että ennen toukokuuta olen tehnyt jo yhden hyvän määräviikon. Tuollaiset perjantain kaltaiset satasen pyöräilyt on saatava rutiiniksi ennen kesäkuuta, jotta pääsen halutulle kestävyystasolle. Tämä viikko oli myös viimeinen kolmen voimaharjoittelun projektiviikko, joten jatkossa teen vain kaksisalitreeniä viikkoon. Alkuun niidenkin kesto on tunnin, mutta kesällä taidan tiivistää kiertoharjoittelutyyppisen voimailun kolmeen varttiin per treeni.

Viikko sitten vaivannut oikea lonkankoukistaja jumitteli edelleen. Venyttelin sitä viikolla kuten pohkeitakin paljon ja pidin jäätä joka ilta ja treenien päällekin, jos ehdin. Saa nähdä, mitä vaivalle käy, mutta vielä se ei ole häiriöksi. Tuleva viikko on etukäteen suunniteltu vähän kevyemmäksi noin 10-tuntiseksi ennen kahta todella rasittavaa viikkoa, joiden jälkeen pääsen pitkästä aikaa ”oikealle” 7-8 treenitunnin palautumisviikolle toukokuun lopussa. Kaikkiaan hieno viikko siis takana ja nyt vain venytellen ja muilla keinoin kehoa huoltaen kohti toukokuuta ja isoja viikkoja.



Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti huhtikuun alussa, että rahaa on tilille kertynyt jo 1,95 miljoonaa euroa. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Tavoittelemastamme keräyssummasta on kasassa jo yli 10 %. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

Ensimmäisen yrityslahjoituksen saimme viime viikolla, kun Dynasty Helsinki lähti mukaan.

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
400:n Haasteen logo on tulossa. Myös lyhyt treenivideo on tekeillä. Pysykää kanavalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti