sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Projektikatsaus ja 2011 duathlon


Projektin viikkoon 14/31 mahtui 1.30h juoksua, 4.40h pyöräilyä, 3h salitreeniä, 1.10h luisteluhiihtoa ja 1.45h sisäsoutua, kaikkiaan reippaat 12h urheilua. Viikon lepopäivän pidin perjantaina ja hieronnassa kävin keskiviikkona ja sunnuntaina. Mitään vakavampia jumeja ei ole, mutta pohkeista ja hartioista löytyi kipeitä kohtia. Jalkoja pyrin venyttelemään parin tunnin päästä jokaisesta treenistä, mutta nyt kerrat ovat jääneet muutamiin viikossa.

Treenisuunnitelmalle ei aina voi olla uskollinen ja tulevia viikkoja jouduin rukkaamaan uusiksi sujuvuuden vuoksi ja treenin, työn ja levon saamiseksi balanssiin. Siten normaali 3-1 –periodisointi meni uusiksi siten, että teen vähän kevyemmän viikon ennen neljän päivän työviikkoa, jolloin teen yli 15-tuntisen viikon vastahuolletulla pyörällä. Määräviikkoa seuraa kevyempi viikko, joka ei johdu vapusta, vaan tulevista kahdesta kovemmasta viikosta. Vappuviikolla voi käydä vaikka perheellä metsäretkellä ihmettelemässä kesään heräilevää luontoa. Viikolla 19 on suunnitelmissa pidempi yhdistelmä pyörä-juoksu Porvooseen, jossa on tarkoitus tehdä 40km pyöräilyn päälle parin tunnin rauhallinen, tulevaa matkavauhtia simuloiva maantiejuoksu. Tuolla viikolla treenimäärä on yli 14h.

Tavaksi on tullut ottaa leima nahkaan jokaisesta pidempää valmistelua vaatineesta projektista. Pyöräilykesästä 2010 jäi aiheeseen sopiva kuva oikeaan pohkeeseen. Viikolle 20 olen jo talvella sopinut treffit Turkuun, jossa vanha koulukaverini hakkaa studiollaan mustetta ihoni alle. Tämä kevyttä palautteluviikkoa edeltävä määräviikko päättyy lauantain 18.5 noin 160 kilometrin pyöräilyyn Vantaalta Turkuun, minkä päälle eräs kovakuntoinen reserviläinen lähtee kaverikseni esittelemään kotikaupunkiaan juosten. Samppalinnaa ja muuta siis tähtäimessä. Treenin ideana on ajaa jalat väsyksiin ja rullailla sen päälle 10-15km vähän tulevaa matkavauhtia nopeammalla tahdilla. Haetaan niitä tulevia tuntemuksia. Nesteytykseen ja ravinnon nauttimiseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Poljin viimeksi 2010 äitienpäiväksi Turkuun leimattavaksi pistosuojatuin renkain. Matkalla tihutti hieman vettä, mutta tuuli oli onneksi sivumyötäinen. Aikaa 159km matkaan meni 6.13h.


Duathlon elokuussa 2011
Suunnittelin keväällä 2011 tulevalle kesälle edellisvuotta monipuolisemman suorituksen, koska halusin ottaa juoksun isommaksi osaksi treeniä. Otin matkoiksi tasalukemia: puolimaraton-200km pyöräily-puolimaraton ja toteutusajankohdaksi elokuun. Poika syntyi heinäkuun lopussa ja seuraavalla viikolla oli hyvä hyödyntää isyysvapaa ajoittamalla suoritus hyvään keliin. Tavoiteajat olivat vaihtoineen 2-8-2, joten kokonaisajan tuli jäädä alle 12 tunnin. Pyöränä Konan cyclocrossari ja selässä Salomonin Raid Revo 20 juoksureppu 3 litran säiliöllä.
Viikkoharjoitusmäärät edeltävinä kolmena kuukautena oli keskimäärin tunti per päivä. Viikossa tuli keskimäärin 2h juoksua, 4h pyöräilyä ja pari salitreeniä. Tuon kesän hapenotosta saa kuvaa maastoradalla kesäkuussa juostusta 3km:n testistä: 11.30min.

Startti oli aamulla klo 8, jotta olisin maalissa järkevään aikaan. Aamu oli viileä, joten juostessa ei tullut kovin kuuma. Reitti kiersi läheisen Pitkäjärven pienellä lisälenkillä, jotta 21,1km tuli täyteen. Tuolloin käytin rannetietokoneenani Suuntoa ilman podeja, joten vauhdinpito oli arvioitava itse. Juoksu rullaili mukavasti aikaan 1.51, minkä jälkeen vaihdoin kotona vaatteet pyöräilyosuudelle.

Suorituksen pyöräilyreitti kulki Itä-Uudenmaan kautta Vantaa-Tuusula(tie 148)-Sipoo-Porvoo(170)-Koskenkylä(167)-Myrskylä-Pukkila(162)-Mäntsälä(140)-Tuusula(148)-Pähkinärinne. Juoksusta pyöräilyyn siirtyminen aiheutti alkumatkasta jumia pohkeisiin ja krampeista kieliviä oireita. Ajattelin kuitenkin, että pakko jalkojen on pian tottua ja niin ne onneksi tekivätkin. Olin aiemmin kesällä tehnyt triathlonistikaverini kanssa kaksi pitkää yhdistelmää, joissa olimme pyöräilleet reilun satasen ja juosseet puolimaratonin päälle, joten kokemusta siirtymisestä toisinpäin ei ennen suoritusta ollut.

Vain 10km kohdalla takarenkaani tyhjeni äkisti ja oli vaihdettava ainoa varakumi. Matkapumpulla survoin 6,5 baria renkaaseen ja jatkoin 10 minuutin pakkotauon jälkeen matkaa. Aloin jo suunnitella kaupassa poikkeamista Porvooseen päästessäni, mutta uuden sisäkumin etsiminen olisi voinut viedä liikaa aikaa. Onneksi vanhempi kuntoilija tuli käyräsarvineen Sipoon pellon laitaa vastaan ja sain häneltä hankittua pelastusrenkaan mukanani olleella 20€ setelillä. Se oli tasaraha ja varmaan molemmat tyytyväisiä. Ehti jo huolestuttaa ajatus olla ilman ehjää rengasta lenkin kauimmaisessa kulmassa Myrskylän metsässä. Ensimmäisen ja ainoan pidemmän tauon pidin Koskenkylän huoltoasemalla, jossa join kahvit ruisleivällä. Tauolta matka jatkui helteisellä ja mäkisellä maantiellä kohti pohjoista. Mentaalisesti oli mukavaa päästä puolivälin ohittaneena takaisin tutumpiin ympyröihin Mäntsälään, josta laskettelin isommalla eturattaalla vanhaa nelostietä kohti pääkaupunkia. Jalat alkoivat olla jo Tuusulan kohdalla väsyneet, mutta pidin vauhdin tasaisena. Oikea polvi oli jo vähän ärtynyt, joten odotin vaihdolle pääsyä, jotta voin laittaa kipukohtaan jäätä. Magneettikuvautin vuosia kipuilleen polveni Kosovossa 2008. Ortopedin lausunto kuvista: kierukassa pieni repeämä ja rustokulumaa. Leikkaus ei ole pakollinen, mutta sillä voitaisiin mahdollisesti saada polvesta parempi. Kivun rajoissa olen sitä edelleen rasittanut ja hyvin on mukana tullut. Kesäisin olen joutunut jättämään kyykyt pois, jotta juoksun ja pyöräilyn lisääntyminen lämpimällä kaudella ei ole aiheuttanut pahempaa kipua. Pyöräilyosuuden kokonaisaika oli 7.33h.

Viimeisiä kierroksia viedään
Jälkimmäisen puolimaratonin juoksin läheistä lampea ympäri. Huolto oli siten helpompi järjestää, hiekkatie oli mukavampi väsyneille jaloille ja nousumetrit melko vähissä. Tasaisesti jolkotellen juoksin puolet ja puolet eri suuntiin. Nestettä nautin tasaisesti ja jaloissa oli jo väsynyt ja kireähkö tunne, joka ei kuitenkaan matkan edetessä pahentunut juurikaan ja tuntui, että olisin voinut jatkaa pidempäänkin. Lopussa aloin tarkemmin seurata kelloa ja kiristin vähän vauhtia, jotta pääsin kokonaisajassa tasaminuuttiin: 11.36h. Viimeinen puolikas meni siis minuutilleen samaan aikaan kuin aamulla juostu ensimmäinen: 1.51h. Illan fb-päivitys päättyi seuraavin sanoin: Nyt jäätä ja Orudista polveen ja parit Ibumaxit ja Sandelsit sisäisesti. Huominen aamulenkki peruttu.”


Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti tänään, että rahaa on tilille kertynyt jo 1,95 miljoonaa euroa. 400:n Haasteen keräyksen välikatsaus tiedotetaan perjantaina 12.4. Haluan tässä muistuttaa, että tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman mitään välikäsiä. Vielä ehditään saada hyvä lukema ensimmäiseen tarkistukseen.

Yrityslahjoittajat
Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia on jo tiedossa, mutta lisää kaivataan ja sen eteen teemme parhaillaan töitä, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydän ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Jokainen yrityslahjoitus huomioidaan kaikissa kanavissa. Yhteydenottamiseen käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI 93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
IBAN: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa.
Twitterissä raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
400:n Haasteen logo julkistetaan lähiaikoina. Keräyksen tilanteesta kerromme siis 12.4.
Pysykää kanavalla!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti