perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kuntotestit Kisakalliossa, osa 2




Kävin tänään paitatoimittajan luona sopimassa tilauksen yksityiskohdista. Katselimme tulevan paidan värin, joka on vähän kuvan mallia tummempi turkoosi. Logo tulee olemaan vaalea, muttei valkoinen, eli mallin hengen mukainen. Kaikki kampanjaan osallistuvat ovat mukana tekemässä hyvää, eikä itsellänikään ole kiinnostusta joutua asiassa ikävyyksiin. Koska rahankeräyslain mukaan emme voi myydä paitoja, joudumme toimimaan toisin. Voisin esim. itse myydä paidat ja ihmiset maksaisivat tililleni, jolta tekisin kertalahjoituksen keräyksen tilille. Voimme toimia toisellakin tapaa, joten aikaisempiin tiedotteisiin oikaistaan seuraava muutos: paitoja jaetaan kaikille talkoisiin osallistuneille ja rahalahjoituksia tehneille. Jokaista jaettua paitaa kohti toivomme 20 euron lahjoitusta uuden lastensairaalan keräystilille. Lopulliset koot ehtii ilmoitella vielä ensi viikon alussa. Saamme paidat viikon 31 lopussa ja ne jaetaan seuraavien viikkojen aikana. Loput koot arvioimme unisex-mallisina eli eniten tulee olemaan tarjolla M- ja L-kokoja. Paita on melko reilu mitoitukseltaan ja tällaiselle 175/73 unisex-mallin M-koko ei kiristä, muttei myöskään roiku päällä.




Kisakallion testit

Sovimme tekevämme samat testit kuin maaliskuussakin. Olin paikalla puolta tuntia ennen ja ehdin hyvin vaihtaa kamat ja valmistautua rykäisyyn. Ensin otimme InBody-mittauksen, joka siis analysoi kehon koostumusta sähkönläpäisyn perusteella: seisoin laitteessa jalat niille osoitetuilla kohdillaan ja pidin käsissäni metallipinnotteisia kahvoja siten, että kädet olivat irti kehosta. Neljä kuukautta sitten painoa oli pari kiloa enemmän ja rasvaprosentti oli 13,5. Nyt lihasmassa oli lisääntynyt laitteen arvion mukaan hieman ja rasvaprosentti oli laskenut lukemaan 10,8. Arvioin viime päivien perusteella, että se olisi jossain 11 tuntumassa aikaisempien testien, pihtimittausten ja esim. lihaserottuvuuden ja verisuonten perusteella. Viskelaarinen eli kehonsisäinen rasva oli pudonnut lukemasta 101,5 (korkea) 78:aan (erinomainen), eli siinä oli tapahtunut huomattava parannus. Fitness-indeksi oli nyt pisteen parempi: 88, mutta vielä jäi pari pinnaa Atleetista, johon laitteen kriteereillä olisi pitänyt olla vähän enemmän lihaksia, joita oli kuitenkin normaalialueen yli: 37 > 35,2. On tää hirveetä olla kestävyysurheilija. Aloitan punttikuurin syksyllä heti, kun siihen kykenen. Jalkojen lihastasapaino oli parantunut keväästä ja nyt ne olivat pienimmällä erolla lähes tasan, kun aiemmin vasuri oli vähän vahvempi.

Kehon koostumus 15.3.2013


Kehon koostumus 4 kk myöhemmin

Voisi luulla, että viskelaarisen rasvan määrä olisi laskenut liikkumisen lisäämisellä, mutta suurin syy on varmasti ollut ruokavalio. Lähes alkoholiton ja muutenkin vain hyödyllisemmän ravinnon nauttiminen ovat olleet avaintekijät tilanteen parantamisessa. Kehonkoostumusanalyysi tarjoaa mitattavia faktoja, joista ei selittämällä selviä. Valtio voisi kustantaa tällaiset realistista tietoa tarjoavat mittaukset vaikka kerran vuoteen, jolloin kaikki saisivat oikeaa tietoa tilanteestaan. Moni mies haluaa uskotella itselleen, että suuri osuus painonnoususta olisi tullut lihaksina, mutta totuus on yleensä toinen. Vaikka InBody onkin vain arvio ja tulokset voivat heitellä samalla henkilöllä eri päivinä (juominen, lepo, rasitus jne. vaikuttaa), antaa se silti vähintäänkin suuntaa-antavia arvioita siitä, missä mennään. Mitään tavoiterajoja en kuitenkaan lähtisi koneella hakemaan, vaan ennemminkin satunnaisia reality checkejä muun tekemisen ohessa. Peili kyllä yleensä kertoo, mutta kehonsisäisten rasvavarastojen mittaamisessa laite on silmää taatusti tarkempi. Projektini voi toimia hyvänä esimerkkinä painoaan pudottaville. Suorituskyky on koko ajan noussut ja laitteen arvion mukaan olen nyt parisataa grammaa lihaksikkaampi kuin projektin alussa. Näin se rasvanpoisto on hoidettava, jos haluaa samaan aikaan voida hyvin: lihaskuntoharjoittelulla ja ravinnolla on suurin merkitys kehon koostumukselle.
 
Jätkää hymyilyttää vielä

Testaaja oli sama mukavan rempseä ringetenpelaaja kuin viimeksi, jolloin hän arvioi myöhemmin katsottuaan aloitustehon liian alas. Nyt hän päätti, että aloitamme 25 wattia korkeammalta, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Alkulämpöä poljin muutamat minuutit pyörällä, jossa oli edelliskertaa kapeampi satula. Katsoin suunnilleen, että jalka jäi alhaalla vähän koukkuun ja satulan etäisyys pituussuunnassa tuntui olevan ihan ok. Aloitusteho oli 175 W ja teho nousi kahden minuutin välein 25 W. Lähdin tavoittelemaan 400 W, joka oli viimeksi jäänyt vajaaksi. Kadenssi oli koko ajan 94-100 ja käsiä lepuutin kevyesti edessä ylhäällä olleella tangolla. Vaikka aloitimme siis korkeammilla tehoilla, sykkeet nousivat samalla tavalla kuin viimeksi: noin 10 pykälää jokaisesta 25 lisäwatista siten, että syke oli 10 minuutin kohdalla 180, kun watteja oli juuri tullut 275. Sykkeen nousu jatkui lineaarisena ja hengitys alkoi olla puuskuttavaa jossain 14 minuutin kohdalla, jossa sykkeet huitelivat jo 190:ssä. Tavoiteltu 400 W alkoi tuntua kaukaiselta, mutta muistin myös edellisen kerran, jolloin viimeiset minuutit menivät usvassa ja myöhemmin ihmettelin, miten nopeasti ne lopulta kuluivatkaan. Testaaja kertoi aina ajan ja tulevat watit, kun teho oli taas nousemassa. Lopussa vaadin niitä tiheämmin, kun kymmenet sekunnitkin olivat jo pitkä väli. Itse näin vain kadenssin, joten tietojen saaminen tilanteesta oli tärkeää.

Tässä on sitten pyöräilty

Tällä kertaa oli onneksi Buff päässä ja pyöräilyhanskat käsissä, joten hiki ei päässyt valumaan silmille. Minuutit 18-20 olivat jo täyttä työtä ja henkisesti alkoi painaa 400 watin saavuttamisen mielettömyys. Oikeaan kylkeen alkoi pistää 15 minuutin kohdalla, eikä se siitä ainakaan hellittänyt loppua kohti. Päässä alkoi humista ja kuulin hiljaisessa huoneessa sydämen hakkaavan jo yli kolme kertaa sekunnissa. Hiki vain valui kyynärpäistä lattialle, jonne oli räkäistävä pari kertaa röörit tyhjiksi. Testitilanne on aina kaikin puolin raskas. Ihmisiä tässä ollaan ja tekosyitä luovuttamiselle tulee väkisin mieleen, mutta luonne ei siinä testaajan silmien alla, omien kovien odotusten kanssa ja videokameran tallentaessa onneksi antanut periksi. Tämä testaustiheys kerran neljään kuukauteen sopii ihan hyvin, tiheämmin ei vaan viitsisi. 20 minuutin täyttyessä kampiin iski se odotettu 400 karmeaa wattia ja kadenssi alkoi laskea sadan tuntumasta 90:een. Revin kaiken irti koivista ja pyrin, kuten edellisellä kerrallakin, keskittämään lihastyön alakertaan ja jättämään kädet mahdollisimman rennoiksi happea syömästä. Pitkien sekuntien jälkeen kadenssi alkoi painua selvästi alle 90:n ja pyöritys/polkeminen muuttui raivokkaaksi riuhtomiseksi. Makasin pää alhaalla kädensijoihin nojaten ja vain vuodin ja puuskutin. Testi päättyi ajassa 21.49 eli jaksoin testiä puoli minuuttia edelliskertaa pidempään 25 W korkeammilla tehoilla. Päässä humisi heikotuksesta ja korvat menivät vähän lukkoon. Maitohapot iskivät takareisiin ja odotin vain, että pääsin taas pyörittämään lähes ilman vastusta, jotta hapot lähtisivät liikkeelle. Jäähdyttely kesti kymmenisen minuuttia ja sykkeen laskun perusteella palautumiskyky oli hyvällä tasolla. Takana oli kolme raskaampaa viikkoa ja tällä viikolla olen ottanut todella kevyesti, vaikka eilen ja tänään tulikin pätkät rivakkaa pyöräilyä pohjille. En tankannut eilen erikseen hiilaria, vaan luotin siihen, etten ole viime päivinä ollut miinuksilla, joten lihaksissakin oli jonkin verran varastoja. Testin jälkeen yskitti, kuten viimeksikin, muttei enää illalla.



Joku kyseli projektin julkistuksen jälkeen ensimmäisistä testituloksistani luettuaan, että miten tästä wattiorientoituneesta koneesta tehdään kestävyyskone. Arvelin itsekseni tuolloin, että tulen olemaan sekä vahvempi että kestävämpi pyöräilijä, kun projektin finaali koittaa ja siltä se nyt näyttää. Edellinen testi tehtiin kuitenkin talvikauden päätteeksi, joten pyöräily oli lähinnä hyötypyötäilyä ja jokunen tunnin ulkovääntö ja spinnailu. Sen jälkeen olen pyöräillyt yli satasia ja kaksi kertaa yli 200 km, joten sellaiset matkat mäkisessä maastossa jättävät väkisin jälkensä reisiin ja tekevät pyöräilystä tehokkaampaa. Ja eiköhän niillä ole jotain vaikutusta myös kestävyysominaisuuksiin. Maksimiwatit olivat 392 ja maksimisyke 202. Viime kerralla keho kykeni kuljettamaan happea 64 ml/kg minuutissa ja lukema oli nyt jo kestävyysurheilijamaisempi 70, johon olen todella tyytyväinen. Parin laardikilon sulattelu nosti teho/paino-suhteen 4,9:stä lukemaan 5,4 W/kg. 



Kestävyyskunnon voi edelleen kyseenalaistaa tulevan <30-tuntisen suorituksen alla, mutta eivät nämä lukemat edelleenkään kerro kaikkea. Kestävyys on niin paljon muutakin kuin fyysinen ominaisuus ja sitäkin puolta tässä ollaan pitkissä harjoituksissa ja edellisten kesien suorituksissa jo pitkään kehitetty.



 Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Kesäkuun alussa varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Tiedotamme keräyksen tilanteen lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

400:n Haasteen T-paitatilaus
Teetämme laadukkaita 100 % puuvillasta valmistettuja Fruit of the Loomin T-paitoja, joihin painetaan Designtoimisto MOBB Helsingin suunnittelema logo silkkipainatuksella.

 Kokotaulukko on nähtävissä fb-sivulla. Paidasta tulee kuvaa hieman tummemman turkoosi. Oman kokonsa voi ilmoittaa sähköpostilla tai viestillä Fb:ssa. Jaamme paitoja kampanjaan osallistuneille.  Toivomme  paitaa kohti 20 euron lahjoitusta, joka maksetaan keräyksen tilille 400:n Haasteen viitenumerolla (ks. alla).

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia olemme saaneet, mutta lisää kaivataan, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa noin kolme viikkoa. Lyhyttä treenivideota työstetään parhaillaan.

400:n Haasteen yhteistyökumppanit











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti