keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Uusi Lastensairaala 2017

Blogi on viimeisen vuorokauden aikana saanut mukavasti lukukertoja. Kiitokset niistä ja toivotaan, että se näkyy myös keräyksessä.

Kerroin blogin ensimmäisissä postauksissa siitä, mistä koko 400:n Haasteessa on kysymys, mutta valotetaan nyt vielä projektin taustoja. Halusin tehdä monipuolisen ja kaikin puolin vaativan fyysisen suorituksen luonnollisena jatkeena aiempiin kesäisiin projekteihini. Haasteen, joka olisi omallakin asteikollani vaativa, mutta suunnittelulla ja riittävän pitkällä valmistautumisella toteutettavissa. Ei ole olemasssa mahdotonta, ennemminkin huonoa valmistautumista. Aiemmilla tempauksillani on ollut kiinnostuneita seuraajia, jotka ovat tiedustelleet sponsoreista yms. Entistä vaativampi suoritus mahdollisti myös hyväntekeväisyyden yhdistämisen projektiin. Luin viime kesänä bestsellerin The Ultra Marathon Man, joka osaltaan inspiroi projektin hahmottelussa. Dean Karnazes aloitti yliopistovuosien aikaisen juoksuharrastuksen uudestaan kolmenkympin tultua mittariin. Joillakin standardeilla miehellä lähti juoksussa ns. mopo käsistä, mutta ainakin se on tuonut mielekästä sisältöä hänen elämäänsä ja jotain hyvääkin hän on saanut samalla tarjottua muille. Vaativan ja pitkän projektin saattaminen päätökseen itsekseni puuhailemalla olisi ollut jo palkitsevaa, mutta kun samalla on mahdollista tarjota jonkinlainen elämys muillekin ja saada keräyksen myötä aikaan vähän hyvääkin, projektin hedelmät moninkertaistuvat. Elämysurheilua parhaimmillaan! 400:n Haaste on ollut jo nyt hieno matka, jota voi joskus myöhemmin yhdessä muistella. Väsyneellä miehellä on maalissa samalla varmaan vähän haikeakin olo.


Etsin viime syksyn mittaan sopivaa keräyskohdetta ja ehdokkaina oli mm. lasten syöpäjärjestöjä, jotka avustavat sairastavia lapsia ja näiden perheitä majoittamisessa, leiritoiminnassa jne. Syöpäsairaat siksi, että se on kehittyneistä hoidoista huolimatta edelleen melko yleinen ja vakava sairaus ja vienyt myös omasta suvusta ja kaveripiiristä ihmisiä aivan liian aikaisin.




Kun kuulin viime joulukuun alussa pian käynnistettävästä varainkeruusta uuden erikoissairaanhoitoa tarjoavan lastensairaalan hyväksi, en olisi voinut löytää parempaa keräyskohdetta. Olen projektin myötä kuullut useita tuoreita kokemuksia tuttavilta ja työkavereilta, jotka ovat lapsensa sairastelun myötä Lastenklinikan ja Lastenlinnan nykyiseen tilanteeseen tutustuneet. Kaikki ovat kertoneet samaa siitä, miten työntekijät ovat aivan mahtavia ja motivoituneita ammattilaisia, mutta sairaalan tilat ovat ahtaat ja huonokuntoiset. Hanke koskettaa kaikkia suomalaisia ja sairaalaprojektin tavoite on valmistua vuonna 2017. Suomen itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuosi tuntuu motivoivalta tällaiselle rauhaa turvanneelle reserviläiselle, jolla on perhettä. Sanalla isänmaallinen on niin tunkkainen kaiku tässä jytkyn jälkeisessä maassa, ettei sitä uskalla enää väärinymmärryksen riskin vuoksi käyttää.


Keräyskritiikki

Suomessa hyväntekeväisyyttä tehdään paljon Pohjois-Amerikkaa vähemmän, joka osaltaan johtuu maiden erilaisesta verotusjärjestelmästä. Ymmärrän uuden lastensairaalan keräyksen kritisoijia, jotka peukuttivat netissä keväällä keräyksen julkistuksen kirvoittamia postauksia ”some-kerjääjistä” ja verovarojen väärästä kohdentamisesta. Onhan se niin, että priorisoinnissa on pahasti vikaa, jos omat lapsemme saavat vaativinta sairaalahoitoa surkeissa olosuhteissa. Puheissa ollaan heikkojen puolella, mutta käytännössä se ei ainakaan riittävästi näy. Facta, non verba. Mutta, kun tilanne on jo päässyt pahaksi, pelkkä poliitikkojen soimaaminen ei nopean muutoksen aikaansaamiseksi auta. Kansalaiskeräyksen tavoite, 30 miljoonaa euroa, on pisara valtionbudjetissa, mutta saamme sen yhdessä kasaan, jos on pakko ja näköjään näin on.

On ihmisiä, jotka epäkohdan huomatessaan perustavat yhdistyksen tai muun keskustelupiirin, jonka lopputulemana kaikki ovat saaneet avautua ja puhuttua itselleen paremman olon epäkohdan pysyessä pahimmassa tapauksessa edelleen muuttumattomana. Ja on ihmisiä, jotka haluavat tarttua lapioon ja saavat ojaa syntymään. Haluan kuulua jälkimmäisiin, kun siitäkin saa kaiken lisäksi hyvän mielen - myös muille. Jos verovarojen väärää kohdentamista haluaakin protestoida, niin onko edes sellaista puoluetta olemassa, joka ei olisi ollut jo mukana sairaanhoidolle kohdennetuista varoista päättämässä ja sitä sen nykytilaan saattamassa? Niinpä.

Kuka lasten puolta pitää, jos eivät toimintakykyiset aikuiset? Nyt ei mussutus auta, vaan on talkoiden aika. Onneksi Helsingin kaupunki on jo luvannut poikkeuksellisen nopean kaavoituksen ja rakennussuunnitelmien hyväksymisen, jotta hanke voi toteutua suunnitellussa aikataulussa. Jos saan ehdottaa, niin tulevassa sairaalassa tulisi jollain tavalla näkyä hankkeen puuhanaisten panos: sairaalan nimistöstä voisi löytyä vaikkapa Bernerin polkua ja Collianderin kujaa.

Jos some-kerjääminen aiheuttaa ihottumaa, urheiluprojektiani voi tukea ostamalla T-paidan, jonka hinnan tilinhaltijan annetaan käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Ks. ohjeet alhaalla.


Katsaus kotiin

Perhettä ei sovi tässä kaikessa valmistelussa unohtaa. Viime viikosta ainoa asia, joka jäi lopulta harmittamaan oli perheen liiallinen laiminlyönti. Perjantaille suunniteltu pitkä pyöräily olisi vähentänyt sitä, kun perhe oli muualla, mutta tilanteelle ei voinut mitään. Piti myös ajatella niin, että viimeisen kovan viikon vielä runttaa kasaan, koska tulevilla viikoilla palautellessa on hyvin aikaa olla kotonakin. Viime viikon tohinassa jäi kertomatta iloinen uutinen, kun tunsin loppuvuodesta syntyvän iltavillin tulokkaan mojovat potkut ensimmäistä kertaa. Taitaa olla samaa sarjaa.. Viime viikolla nuorempi poika löysi potkupyörästä uusia puolia ja alkoi lasketella jalat ilmassa veljensä perässä pitkin pihoja. Isoveli oppi potkupyörän pohjustamana pyöräilemään alle 2,5 vuoden ikäisenä ja näyttäisi siltä, että keväällä nuorempi on ensipolkaisut ottaessaan vain vähän vanhempi, mikä voi johtua pelkästään lumitilanteesta. Potkupyörät ovat onneksi viime vuosina yleistyneet Suomessa ja niitä voi suositella kaikille. Pikkulapsi oppii sillä penkki alhaalla kävellessään hakemaan tasapainoa, mikä on BIcyclingin idea. Apurattaat ovat niin kasaria ja työntötangot niin nykymeininkiä. Annetaan lapsen itse oppia.


Retkelle

Viikonlopun Iltasanomissa oli aukeaman juttu Suomen kansallispuistoista, joista puistokummijulkkikset kertoivat suosikkinsa. Jutussa oli hyvä kattaus myös jo kokemistamme paikoista. Lähdemme Forssan lähelle yhden yön retkelle uutta telttaa ja aluetta kokemaan. Sään pitäisi olla hyvä ainakin huomispäivään saakka.



  


Ai mistäkö otsikko? Pientä hakukoneoptimointia tietysti.


Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Kesäkuun alussa varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. Tiedotamme keräyksen tilanteen lähiaikoina. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

400:n Haasteen T-paitatilaus
Teetämme laadukkaita 100 % puuvillasta valmistettuja Fruit of the Loomin T-paitoja, joihin painetaan Designtoimisto MOBB Helsingin suunnittelema logo silkkipainatuksella. Saimme paidoille sponsorin, joten myyntitulot menevät suoraan uuden lastensairaalan keräyksen hyväksi.



Kokotaulukko on nähtävissä fb-sivulla. Paidasta tulee kuvanmukaisesti turkoosi. Ilmoittautumisia on jo tullut mukavasti, mutta lisää kaivataan. Perjantaina lähtee paitatilaus ja varaamattomat paidat tilaamme eri kokoisina unisex-mallia. Paidan hinta on 20 euroa ja se maksetaan keräyksen tilille 400:n Haasteen viitenumerolla (ks. alla).

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia olemme saaneet, mutta lisää kaivataan, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa enää kolme täyttä viikkoa. Lyhyttä treenivideota työstetään parhaillaan.

400:n Haasteen yhteistyökumppanit










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti