maanantai 22. heinäkuuta 2013

Triathlonista ja urheilusta



 
Joroisilla oli viikonloppuna Finntriathlonin 30-vuotisjuhlakisat ja matkana puolikas (1,9 km uintia, 90 km:n pyöräily ja puolimaraton eli 21,1 km:n juoksu). Triathlonin harrastajamäärät ovat kasvussa ja nyt matkaan starttasi kuulemma 1100 osallistujaa, eikä enempää olisi mahtunut. Kaverini kävi taas kisaamassa ja paineli matkan hienosti sarjassaan kärkijoukkoon. Aion myös kisata lajissa joskus tulevina vuosina, kun uintitreeni kiinnostaa enemmän ja olen hankkinut nopean pyörän. Alexander Stubbilla on varmaan ollut oma osansa triathlonin nousuun maassamme – ainakin hän on antanut näkyvyyttä lajille ja tapahtumille. Stubb osallistui myös Pirkan pyöräilyn pitkälle matkalle 2009, joka oli hänen ensimmäinen yli 200 km pyöräilynsä. Tapasimme tuolloin pyöräilyn päätteeksi Hakametsän harjoitushallin pukukopissa ja vaihdoimme muutaman sanan. Olin edellisenä syksynä kotiutunut Kosovosta ja hän oli ministerinä juuri tullut Afganistanin matkaltaan. Mukava mies, nykyaikainen poliitikko, joka on esimerkillään todistanut, ettei perheellisenkään poliitikon tarvitse laiminlyödä hyvinvointiaan, vaan sen tunnin treeniä saa mahdutettua joka päivälle, kun tahtoa on. Samoin kokouspullien korvaaminen esim. hedelmin on ollut terve muutos ministeriön perinteisiin.
  

Stubb paransi nyt ennätystään peräti 13 minuuttia ja heitti pirteän kisaraportin blogissaan, jossa eräs huomio pisti silmään: ”Triathlon-kisoissa on aina loistava tunnelma. Lähes kaikki kannustavat toisiaan. Toki alfauroksiakin löytyy, mutta harvakseltaan”. Juoksin viime elokuussa HCM:n, joka mielessä olin treenannut keväästä lähtien. Porukassa juokseminen on ollut minulle harvinaista ja tunnelma oli hieno. Jonkun sanan vaihdoin muiden kanssa ja heittelin femmoja lapsille. Lopussa kannustin joitakin vaikeuksissa olleita, kun itsellänikin oli jo tukalaa. Keskisyke huiteli 89 %:ssa, joten aika lailla kaikkeni annoin. Jos joku kuitenkin samalla tavoin on tähdännyt tiettyyn tapahtumaan ja tavoittelee kovaa aikaa ja ottaa itsestään kaiken irti, eikä hymyile, juttele ja heittele yläfemmoja muiden osallistujien ja katsojien kanssa, on hän minusta ennemminkin urheilemassa kuin mikään alfauros. Jos ei numerolappu rinnassa ja ajanottochippi kengännauhoissa saa tehdä maksimisuoritusta, niin missä sitten? Naisten Kympit ja Extreme Runit voi käydä fiilistelemässä rooliasussa ja vaikka se pilailuperuukki päässä, mutta edelleen kisoissa on saatava mennä urheilu edellä. Eivätkö kisat ole juuri niitä paikkoja ja hetkiä, jossa ei halutessaan tarvitse jutella ja seurustella, vaan saa antaa palaa projektinsa päätteeksi katsojien kannustamana? Me reagoimme kisatilanteeseen kukin omin tavoin; toiset keskittyneenä sisäänpäin kääntyneinä ja toiset ovat omia sosiaalisia itsejään.

Varsinkin naisilla olen huomannut olevan usein vastusteleva asenne kaikkeen ”hampaat irvessä” tekemiseen. Aika ajoin tehtynä se on kuitenkin pelkästään hyväksi niin fysiikalle kuin psyykellekin. Kaiken ei tarvitse olla aina nättiä ja mukavaa ja kaikkein pahinta on ei-laaksoa-ei-kukkulaa-nysvääminen. Se, että päätavoitteessaan repii itsestään kaiken irti, ei tietenkään tarkoita, ettei siitä nauttisi tai että kaikki liikkuminen olisi jotenkin pakonomaisen ilotonta puurtamista. Tulevassa suorituksessani tulee varmasti vaikeitakin hetkiä, mutta olen treeneissä mennyt mukavuusalueen ulkopuolelle, jotta voin lähteä matkalle nauttimaan työn hedelmistä ja hienon matkan huipennuksesta. 



Projektiviikko 29

Viime viikko oli palautumista ja perjantaina oli kuntotestit Kisakalliossa. Alkuviikosta kävin töissä autolla ja ainoa rasitus oli maanantainen salitreeni. Lopulta pyöräilyä tuli viikolla pari tuntia, salia 1,5 h ja melomassa en käynyt lainkaan. Juoksin eilen töihin 8,5 km suuntaansa ja otin menomatkalla muutaman alle viiden minuutin kilometrin. Hyvää vaihtelua tällaiselle 5.45/km hölköttelyyn tottuneelle. Liesjärven kansallispuistossa tuli keskiviikon ja torstain aikana käveltyä rinkka selässä yhteensä ehkä 8 km, joka otti jonkin verran jalkoihin, vaikka korkeuseroja ei paljoa ollutkaan. Treeniksi laskettavaa liikkumista kertyi viikossa siten keskimäärin tunti päivää kohti ja tiistai oli kokonaan lepoa. Hieronnassa kävin torstaina, eikä mitään pahoja jumeja ollut. Kylmähoito ja Ibumaxit jäivät tarpeettomina käyttämättä.

Katselin projektisuunnitelmaa, jonka tein tammikuun alussa ja jota olen vähän muokkaillut flunssien, töiden yms. mukaan matkan varrella. Toteutunutta treeniä tuli 29:ssä viikossa 291.45 tuntia eli keskimäärin yli 10 tuntia joka viikko. Tuoreinta palautumisviikkoa edeltävinä 10 viikkona treeniä kertyi keskimäärin yli 12 h /viikko.

Katselin eilen kaverin kuvaamat videot viikontakaisesta combosta ja jotain sieltä voidaan videoon laittaa. Yritän saada aikaiseksi 400:n Haasteen esittelyvideon, jossa on matskua viime talvesta heinäkuulle. Suorituksen jälkeen koostamme siitä sitten oman videonsa, joka saadaan varmaan elokuun aikana valmiiksi. Vanha työkaveri lupasi ammattilaisena auttaa editoinnissa, kun itse en ole koskaan videota tehnyt. Molemmat polkupyöräergometritestit olen kuvannut myös videolle. Vähän syke nousi eilen, kun katsoin tuoreimman testin. Aika pitkään oli lopussa syke 200 ja puuskutus oli alkanut jossain 13 minuutin kohdalla. Kummasti ihminen venyy suorituksessa, kun vain niin päättää. Hyvältä ei esim. cooperissa tunnu kenestäkään, joka tosissaan yrittää. Cooper kuitenkin kestää vain 12 minuuttia, kun maksimitestissä pyöräillään tasaisesti nousevalla vastuksella niin pitkään kuin millään kyetään. Happivaje pääsee kovaksi, kun suoritusaika menee yli 20 minuutin. Maksimisykkeeni päivittyi lukemiin 202, joka on ”vähän” korkeampi kuin nyrkkisääntönä pidetty 220-ikä vuosina (=187).


Hakukoneoptimoinnista
Tein viime viikolla google-haun sanoilla ”uusi lastensairaala 2017” ja löysin blogini hakusivulta 8. Kirjoitin samalla otsikolla sitten postauksen, jossa kerroin tarkemmin 400:n Haasteen taustoista. Blogi pomppasi heti haun kolmannelle sivulle ja juuri äsken se löytyi jo etusivulta. Toivottavasti projekti tavoittaa sitäkin kautta lisää lahjoittajia. Tässä on enää pari viikkoa aikaa, kun on katseltava sääennusteiden ja huoltojoukkojen kalenterien perusteella sopivaa ajankohtaa kauden päättävälle suoritukselle. Koko viikko 32 ja sitä edeltävä viikonloppu on lomaa, joten jossain siellä pääsen urheilemaan.

Melontaosuuden taukopaikka



Keräyksen tilanne
Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistys tiedotti toukokuussa, että rahaa on tilille kertynyt jo yli 3,2 miljoonaa euroa. Kesäkuun alussa varmistui HUS:in lupaama 40 miljoonan lahjoitus. Tilille lahjoittamalla varat siirtyvät suoraan sairaalahankkeeseen ilman välikäsiä. 400:n Haasteen keräystavoitteeseen on vielä matkaa, kun kasassa on tavoitteesta noin neljännes. Keräyslupa löytyy Uuden Lastensairaalan sivulta: http://uusilastensairaala2017.fi/kerayslupa

400:n Haasteen T-paitatilaus
Teetämme laadukkaita 100 % puuvillasta valmistettuja Fruit of the Loomin T-paitoja, joihin painetaan Designtoimisto MOBB Helsingin suunnittelema logo silkkipainatuksella.
 
 
Kokotaulukko on nähtävissä fb-sivulla. Paidasta tulee kuvaa hieman tummemman turkoosi. Oman kokonsa voi ilmoittaa sähköpostilla tai viestillä Fb:ssa. Jaamme paitoja kampanjaan osallistuneille.  Toivomme paitaa kohti 20 euron lahjoitusta, joka maksetaan keräyksen tilille 400:n Haasteen viitenumerolla (ks. alla).

Yrityslahjoittajat

Haastamme niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan tukiyhdistyksen keräykseen. Joitakin yrityslahjoituksia olemme saaneet, mutta lisää kaivataan, jotta tavoiteltuun 10 000 euroon päästään. 

Keräyksestä kiinnostuneita yrityslahjoittajia pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostilla, jotta voimme sopia lahjoittamisen yksityiskohdista. Yhteydenottoon käyvät sekä haaste400@hotmail.com että 400:n Haasteen fb-sivu.

Lahjoitukset:
Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry 
FI93 5541 2820 0199 67 (OP-Pohjola)
BIC: OKOYFIHH
400:n Haastetta tuet viitenumerolla 201 70402

400:n Haaste muualla:
400:n Haasteen etenemistä voi seurata myös Facebookissa: https://www.facebook.com/pages/400n-Haaste/631401450209401?ref=hl
Twitterissä projektin tuoreimmat tilanteet raportoivat @Haaste_mies ja @400nhaaste.

Tulevia tapahtumia
Suoritukseen on aikaa alle kolme viikkoa. Lyhyttä treenivideota työstetään parhaillaan.

400:n Haasteen yhteistyökumppanit











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti